Dette er streptokokker

Streptokokker er en gruppe svært vanlige bakterier som kan gi sykdom hos mennesker. Halsbetennelse, skarlagensfeber og matforgiftning er de vanligst forekommende.

HALSBETENNELSE: Smerter bak i halsen som blir verre ved svelging, er symptom på streptokokker. Legen kan se sår med hvite flekker i svelget. Foto: NTB/Scanpix, Corbis/Juan Salvarredy
HALSBETENNELSE: Smerter bak i halsen som blir verre ved svelging, er symptom på streptokokker. Legen kan se sår med hvite flekker i svelget. Foto: NTB/Scanpix, Corbis/Juan Salvarredy Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Streptokokker forårsaker flere ulike sykdommer.

Halsbetennelse

Den hyppigste er sannsynligvis halsbetennelse. Sår hals forårsaket av bakterier kalles ifølge Helse Bergen ofte «streptokokkhals», fordi streptokokker er den vanligste bakterien som forårsaker halsbetennelse.

Symptomer på halsbetennelse forårsaket av streptokokker:

Streptokokker kan gi sykdom i så og si alle typer vev. Vanligst i Norge er halsbetennelser, tonsillitter. Allikevel er det slik at dersom du får vondt i halsen, så er virus en langt vanligere årsak enn streptokokker. Virusinfeksjoner skal aldri behandles med antibiotika, og selv i de tilfellene hvor det påvises streptokokkinfeksjon, er det ikke alltid nødvendig med antibiotika, forklarer sier Ole Petter Hjelle, fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania.

LEGE: fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Ole Petter Hjelle. Foto: Høyskolen Kristiania
LEGE: fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Ole Petter Hjelle. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

LES OGSÅ: Hovne lymfeknuter - normalt eller sykdom?

Kan føre til alvorlig sykdom

Det finnes flere typer sykdomsframkallende streptokokker.

– Den vanligste typen er såkalte betahemolytiske streptokokker gruppe A, ofte forkortet GAS. Disse streptokokkene er den vanligste årsaken til bakterielle infeksjoner hos mennesker. Vi har også noe som heter gruppe C- og G-streptokokker, som gir mange av de samme sykdommene som gruppe A streptokokker, men disse er langt mindre vanlige, sier Hjelle.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan Streptokokker gi en rekke tilstander:

  • Skarlagensfeber. De vanligste første symptomene på skarlagensfeber er halsonde, hodepine, feber, kvalme og oppkast etterfulgt av finprikket utslett etter 12-48 timer som ofte starter på bryst- og magepartier. Rød tunge (jordbærtunge) er karakteristisk for sykdommen. Etter 1-2 uker etter sykdomsstart ser man ofte hudavskallinger på de steder hvor utslettet har vært mest markert som på hender og føtter.
  • Matforgiftning kan forårsakes av GAS-bakterien og andre grupper av streptokokkbakterien. Smittekilden er vanligvis personer med halsonde eller håndinfeksjoner som håndterer næringsmidler og forurenser disse gjennom dårlig hygiene. Vanligste næringsmidler er melk, iskrem, egg og salater som har stått i romtemperatur i lengre tid forårsaker matforgiftning. Symptomer som kvalme, oppkast, diaré, kommer vanligvis etter 1-2 døgn.
  • Nekrotiserende fasciitt, også kalt infeksjon med kjøttetende bakterier, er en dypere infeksjon med nekrose i underhuden ned mot muskelfascien. I dette vevet kan infeksjonen bre seg raskt videre horisontalt i tilgrensende vev. Etter hvert brer prosessen seg også oppover mot overhud med misfarging, ødem og bullae. Man kan også se noe muskelskade.
  • Lemierres syndrom kan utvikles etter en halsbetennelse forårsaket av bakterier i streptokokkfamilien. I krater og groper på tonsillene som er skapt av streptokokkinfeksjonen kan det utvikles anarobe bakterier. Syndromet er sjeldent, men kan ses spesielt hos tidligere frisk unge i 10-30-årsalderen etter en halsbetennelse.
  • Akutt poststreptokokk glomerulonefritt opptrer gjerne 1-3 uker etter en halsinfeksjon eller impetigo. Klassiske symptomer er allmennsymptomer med feber og magesmerter, oliguri med mørk urin og mindre ødemer, ofte periorbitalt. Barn utvikler tilstanden oftere enn voksne, men alle aldersgrupper kan rammes.
  • Akutt revmatisk feber (giktfeber) kan i sjeldne tilfeller opptre 1-5 uker etter halsbetennelse eller asymptomatisk infeksjon. Giktfeber forekommer meget sjelden hos barn under 2 år og er hyppigst i 5-10-årsalderen. Symptomer starter ofte med feber, slapphet, magesmerter og sterk svetting. Utslett og knuterosen (erythema nodosum) eller andre former for knuter i underhuden kan forekomme. Leddaffeksjon involverer vanligvis knær, håndledd, albueledd eller i ledd i foten. Leddsymptomene forsvinner etter noen dager eller uker.

– I sjeldne tilfeller kan streptokokker gi svært alvorlig sykdom. Spesielt fryktet er infeksjoner med den såkalte «kjøttetende streptokokken», nekrotiserende fasciitt. Denne kan gi livstruende infeksjoner i hud- og underhud. Av og til kan bakterien også spre seg til blodbanen og gi blodforgiftning, en tilstand med svært høy dødelighet. Til tross for dette er de aller fleste infeksjoner med streptokokker ufarlige, og vil enten gå over av seg selv eller behandles greit med vanlig penicillin, sier Hjelle.

BAKTERIER: Streptokokkhals.  Foto: NTB Scanpix
BAKTERIER: Streptokokkhals. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Klamydia lungebetennelse

Hvordan smitter det?

Streptokokker smitter primært via dråpesmitte og kontaktsmitte, ifølge Ole Hjelle.

– Ved dråpesmitte kan man bli smittet ved å være i nærheten av noen som har disse bakteriene i kroppen. Når vi puster, og spesielt dersom vi for eksempel hoster eller nyser, vil bakterien smitte via de små vanndråpene som frigjøres fra luftveiene våre. Man er spesielt utsatt for denne typen smitte på steder hvor mange mennesker omgås, på et relativt lite område. Trange boforhold, barnehage, skoler, militærleire etc, er eksempler på dette. Ved kontaktsmitte kan bakteriene overføres til en annen person enten ved direkte kontakt, for eksempel håndtrykk, eller indirekte via gjenstander som flasker og leker, sier Hjelle.

Han påpeker at de fleste virusinfeksjonene våre, som forkjølelse, smitter langt lettere enn streptokokkinfeksjoner.

LES OGSÅ: Trett og sliten? Dette kan være årsaken.

BEHANDLING: Streptokokker behandles noen ganger med antibiotika.  Foto: NTB Scanpix
BEHANDLING: Streptokokker behandles noen ganger med antibiotika. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Risikogrupper?

Ukompliserte halsbetennelser kan ramme alle. Allikevel er den vanligst hos yngre mennesker, på grunn av høyere smitterisiko hos denne gruppen.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

– Inntil 15-20 prosent av befolkningen kan ha streptokokker som en del av sin normalflora i hals og svelg. Disse bakteriene vil da vanligvis ikke gi sykdom hos personen, men kan føre til en streptokokkinfeksjon dersom personens immunforsvar svekkes, for eksempel på grunn av en vanlig virusinfeksjon som forkjølelse, forklarer Hjelle.

Han sier at de aller fleste tilfeller av alvorlige streptokokkinfeksjoner rammer eldre mennesker, pasienter med kronisk sykdom eller mennesker med nedsatt immunforsvar av annen grunn.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-