Dette er streptokokker

Streptokokker er en gruppe bakterie som kan medføre infeksjoner flere plasser i kroppen. Streptokokker gir hyppig infeksjon i halsen, men kan også gi livstruende infeksjoner.

HALSBETENNELSE: Rødhet og hvite flekker i svelget er ett av symptomene på halsbetennelse grunnet streptokokker. Foto: Corbis/Juan Salvarredy / NTB
HALSBETENNELSE: Rødhet og hvite flekker i svelget er ett av symptomene på halsbetennelse grunnet streptokokker. Foto: Corbis/Juan Salvarredy / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er streptokokker

Streptokokker er en stor gruppe med bakterier der de fleste er ufarlige og inngår i vår såkalte normalflora. Normalflora er som navnet tilsier vår normale flora av bakterier, altså bakterier som naturlig bor i kroppen vår og har en viktig funksjon. Disse bakteriene gir i utgangspunktet ikke sykdom.

Streptokokker deles inn i tre hovedtyper etter bakteriens evne til å bryte ned røde blodceller. De tre hovedgruppene er a-hemolytiske, b-hemolytiske og non-hemolytiske streptokokker. Hver hovedgruppe deles igjen inn i flere undertyper, eksempelvis er både gruppe B-streptokokker og gruppe A-streptokokker undertyper av b-hemolytiske streptokokker.

Streptokokker, særlig gruppe A og B, kan føre til infeksjoner, der noen kan være svært alvorlige og dødelige. (1, 2)

LES OGSÅ: Hva er CRP og hvor høy kan den bli?

Andre navn

  • Det vitenskapelige navnet for streptokokker er Streptococcus, dette er også det navnet som brukes på engelsk.
  • Gruppe B-streptokokker kalles også Streptokokk B, forkortes GBS.
  • Gruppe A-streptokokker kalles også Streptokokk A, forkortes GAS.

Gruppe A-streptokokker

Gruppe A-streptokokker er en av de vanligste bakteriene som medfører infeksjoner hos mennesker. Streptokokk A-infeksjon kan gi alt fra ufarlig hals- og ørebetennelse til livstruende sykdom.

Bakterien som oftest medfører Streptokokk gruppe A-infeksjon heter på fagspråket Streptococcus pyogens. Gruppe A-streptokokker kan gi en rekke infeksjonstilstander, men det vanligste er heldigvis mindre farlige infeksjoner i hals, øre og hud, som lar seg godt behandle med antibiotika. Alvorlige tilfeller av Streptokokk gruppe A-infeksjon forekommer hyppigst hos eldre, men kan ramme alle aldersgrupper. (1, 2)

LES OGSÅ: Luftveisinfeksjon: Når bør du å oppsøke lege?

ILLUTRASJON AV STREPTOKOKKER: Streptokokker en en gruppe bakterier som kan føre til flere forskjellige infeksjonstilstander i kroppen. Foto: Kateryna Kon / NTB
ILLUTRASJON AV STREPTOKOKKER: Streptokokker en en gruppe bakterier som kan føre til flere forskjellige infeksjonstilstander i kroppen. Foto: Kateryna Kon / NTB Vis mer

Halsbetennelse forårsaket av gruppe A-streptokokker

Virus er oftest synderen ved halsbetennelse/smerter i halsen. Men gruppe A-streptokokker er den vanligste bakterien som forårsaker halsbetennelse, derav navnet streptokokk hals.

Symptomene på halsbetennelse forårsaket av virus og bakterier kan være vanskelig å skille. Legen kan ta en hurtigtest fra halsen for å se om den er positiv på gruppe A-streptokokker. Vanlige symptomer på halsbetennelse forårsaket av streptokokker er:

LES MER OM: Halsbetennelse: Når trenger man antibiotika?

ROSEN/ERYSIPELAS: Rosen er en infeksjon i huden forårsaket av gruppe A-streptokokker. Foto: SariMe / NTB
ROSEN/ERYSIPELAS: Rosen er en infeksjon i huden forårsaket av gruppe A-streptokokker. Foto: SariMe / NTB Vis mer

Andre infeksjoner forårsaket av gruppe A-streptokokker

  • Ørebetennelse.
  • Hudinfeksjonen rosen/erysipelas. Gruppe A-streptokokker kan også gi dypere hudinfeksjon som kalles cellulitt.
  • Brennkopper/impetigo.
  • Skarlagensfeber.
  • Nekrotiserende fasciitt: Nekrotiserende fasciitt er kanskje best kjent under det fryktelige navnet "infeksjon med kjøttetende bakterier". Ved nekrotiserende fasciitt er det infeksjon i bløtvevet – altså de dypere delene av huden, underhuden og ned mot muskulaturen. Tilstanden er svært alvorlig og kan være dødelig, men er heldigvis sjelden. Det er flere bakterier som kan gi tilstanden, blant annet gruppe A-streptokokker.
  • Sepsis/blodforgiftning: Streptokokk gruppe A-infeksjon kan gi blodforgiftning. Blant annet kan streptokokker gi sepsis i form av toksisk sjokk-syndrom (STTS), også kjent som tampongsyken da tilstanden har forekommet hos kvinner som har brukt tamponger.
  • Meningitt/hjernehinnebetennelse: Streptokokk gruppe A-infeksjon kan gi hjernehinnebetennelse.
  • Endokarditt/infeksjon i hjertet: Infeksjon med gruppe A streptokokker kan sjeldne ganger gi endokarditt. (1, 2, 3, 4)

Komplikasjoner gruppe A-streptokokker

Komplikasjoner etter infeksjon med gruppe A-streptokokker kan forekomme, da ofte i form av giktfeber eller akutt glomerulonefritt. Akutt glomerulonefritt er en betennelse i glomeruli i nyrene, glomeruli utgjør små filtre i nyrene våre. Komplikasjoner er heldigvis sjeldent i Norge. (1, 2)

Matforgiftning

Gruppe A-streptokokker kan komme fra matsmitte, men dette er sjeldent. I slike tilfeller er det som regel en person med Streptokokk gruppe A-infeksjon i hud eller hals som har tilberedt mat, og bakterien har på den måten kommer over i maten. (2)

LES OGSÅ: Salmonella infeksjon

Gruppe B-streptokokker

Gruppe B-streptokokker, forkortet GBS, på fagspråket Streptococcus agalactiae, er en bakterie som kan leve i fordøyelseskanalen, urinveier og i skjeden hos kvinner. Gruppe B-streptokokker som lever på disse plassene i kroppen gir ofte ikke problemer, men sistnevnte, infeksjon av GBS i skjeden, kan gi alvorlig sykdom hos barn i forbindelse med fødsel. Gruppe B-streptokokker kan også gi infeksjoner hos voksne i form av urinveisinfeksjon, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. (1, 5, 6)

Gruppe B-streptokokker og graviditet

Hvis en gravid kvinne har gruppe B-streptokokker i skjeden kan barnet blir smittet under fødsel, og dette kan medføre svært alvorlige og livstruende sykdommer hos barnet.

FØDSEL OG GBS INFEKSJON: Gruppe B-streptokokker kan smitte fra mor til barn under fødselen. Foto: Rachaphak / NTB
FØDSEL OG GBS INFEKSJON: Gruppe B-streptokokker kan smitte fra mor til barn under fødselen. Foto: Rachaphak / NTB Vis mer

Barnet kan utvikle svært alvorlige og potensielle dødelige tilstander i form av lungebetennelse, hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning. Heldigvis er det sjeldent at barnet blir alvorlig syk, i tillegg kan smitte forebygges ved at antibiotika gis til mor under fødselen. Det er retningslinjer på når man skal gi antibiotika til fødende. Hvis et barn bli smittet og utvikler sykdom forårsaket av gruppe B-streptokokker behandles dette med antibiotika til barnet. (1, 5, 6)

LES MER OM: GBS-infeksjon hos gravide

Behandling mot streptokokker

Infeksjoner med streptokokker, både gruppe A og B, behandles med antibiotika, ofte Penicillin. Egenskapene til den aktuelle bakterien og hvilken type infeksjon den har gitt påvirker både valg av antibiotika, behandlingsvarighet, i hvilken form antibiotika gis og doseringen.

Hvor lenge en streptokokk infeksjon varer avhenger blant annet av hvilken sykdom bakterien har forårsaket.

LES OGSÅ: Hva er antibiotikaresistens?

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Streptokokker 2) Folkehelseinstituttet, Streptokokk gruppe A-infeksjon – veileder for helsepersonell 3) Antibiotika for primærmedisin, Er det nødvendig med antibiotika ved halsbetennelse? 4) Store medisinske leksikon, Nekrotiserende fasciitt 5) Helsenorge, Gruppe B streptokokkinfeksjon hos nyfødte 6) Helsedirektoratet, Betahemolytiske streptokokker gruppe B

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer