Talgcyste på øreflippen

En talgcyste kan oppstå hvis utførselsgangen fra en talgkjertel i huden går tett. Da fylles kjertelen med talg og blir hoven. Talgcyster blir lett infisert med bakterier.

ØRET: Slik kan en talgcyste på øreflippen se ut. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Library
ØRET: Slik kan en talgcyste på øreflippen se ut. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Library Vis mer

Medisinsk betegnelse: atherom.

En talgcyste har den medisinske betegnelsen atherom. En talgcyste på øret kan oppstå hvis utførselsgangen fra en talgkjertel i huden går tett. Da fylles kjertelen med talg og blir hoven.

Talgcyster kan opptre hvor som helst på kroppen, men er vanligst i hårbevokste områder - og ører. Talgcyster kan forekomme ulike steder på kroppen, blant annet på øreflippen. De blir lett infisert med bakterier.

Symptomer

Bløt kul på øreflippen. Ateromer kan bli infiserte og iblant kan det også utvikles abscess. Da blir de vonde, hovne og kan tømme seg for puss.

Behandling

Kontakt lege hvis du har en smertefull kul på øret. Den infiserte talgcysten kan åpnes slik at talg og puss kan tømmes ut. Da letter trykket, og smertene blir borte.

Det kan bli infeksjon i en talgcyste mange ganger. Hvis det skjer, må talgcysten - og kapselen rundt den - fjernes på et tidspunkt den ikke er infisert. Inngrepet gjøres vanligvis av en øre-nese-halslege eller av en kirurg.

Kilder

Oppdatert 17.12.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 26.10.2018 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde ved oppdatering: Lommelegen.no - talgcyster