En talgcyste kan oppstå hvis utførselsgangen fra en talgkjertel i huden går tett. Da fylles kjertelen med talg og blir hoven. Talgcyster blir lett infisert med bakterier.
ØRET: Slik kan en talgcyste på øreflippen se ut. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Library
Vis mer
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene.
Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.
Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.
PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.
Medisinsk betegnelse: atherom.
En talgcyste har den medisinske betegnelsen atherom. En talgcyste på øret kan oppstå hvis utførselsgangen fra en talgkjertel i huden går tett. Da fylles kjertelen med talg og blir hoven.
Talgcyster kan opptre hvor som helst på kroppen, men er vanligst i hårbevokste områder - og ører. Talgcyster kan forekomme ulike steder på kroppen, blant annet på øreflippen. De blir lett infisert med bakterier.
Symptomer
Bløt kul på øreflippen. Ateromer kan bli infiserte og iblant kan det også utvikles abscess. Da blir de vonde, hovne og kan tømme seg for puss.
Behandling
Kontakt lege hvis du har en smertefull kul på øret. Den infiserte talgcysten kan åpnes slik at talg og puss kan tømmes ut. Da letter trykket, og smertene blir borte.
Det kan bli infeksjon i en talgcyste mange ganger. Hvis det skjer, må talgcysten - og kapselen rundt den - fjernes på et tidspunkt den ikke er infisert. Inngrepet gjøres vanligvis av en øre-nese-halslege eller av en kirurg.
Kilder
Oppdatert 17.12.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege Oppdatert 26.10.2018 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde ved oppdatering: Lommelegen.no - talgcyster
Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.
Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.
Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.
Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.