Lyder fra øret - hva kan årsaken være?

Dotter, plutselige kneppelyder og popping, eller jevne dunk? Det er flere årsaker til lyder som oppstår i selve øret.

LYDER: Man kan oppleve flere lyder fra selve øret. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYDER: Man kan oppleve flere lyder fra selve øret. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tinnitus:

- Tinnitus er ulyder i øret. Det kan være subjektive lyder som ikke høres av andre, eller objektive, sier Haakon Arnesen, overlege ved Øre-nese-hals avdelingen på St. Olav.

Ulydene kan være både forbigående eller kroniske. Susing og piping er det vanligste, men man kan også oppleve kneppe eller poppelyder.

OVERLEGE: Haakon Arnesen, overlege ved Øre-nese-hals avdelingen på St. Olav. Foto: Privat.
OVERLEGE: Haakon Arnesen, overlege ved Øre-nese-hals avdelingen på St. Olav. Foto: Privat. Vis mer

- De vanligste årsakene til tinnitus er støyskader, alder og stress. Vi har et lydfilter i hørselsapparatet som filtrer ut uviktig lyd. Under stress fungerer ikke dette filteret like bra, forklarer legen.

Ørevoks kan en sjelden gang gi tinnitus-plager dersom det tetter øregangen.

Dott i øret:

Dette er kanskje mer en følelse enn en lyd, og overlegen forklarer at det kan skyldes nedsatt hørsel, men også dårlig trykkutjevning.

- Dette kan man oppleve ved en forkjølelse og når man tar av, eller lander med fly. Følelsen av dott i øret kan vedvare selv om det ikke lenger er en fysisk årsak til det, sier Arnesen.

Ifølge Mads H. Moxness, spesialist i Øre-, nese- halssykdommer, er den vanligste årsaken til dott i øret at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en luftveisinfeksjon og ørevoks. Væske i mellomøret kan også gi dott i øret, men da er det mer vanlig at man opplever et klart hørselstap.

- Følelse av dott i øret er svært vanlig. De fleste vil oppleve dette i perioder og de færreste oppsøker legehjelp, men ser det an over litt tid, forklarte Moxness til Lommelegen tidligere.

Klikke- kneppelyder:

Ifølge Arnesen kan muskelsammentrekninger noen ganger være opphav til objektive lyder i øret.

- Vi har muskler i mellomøret og rundt øretrompeten som en sjelden gang kan gi klikkelyder. Dette skyldes at musklene trekker seg sammen. Hvis dette skjer relativt regelmessig, for eksempel én gang i sekundet, kan det sammenliknes med leamus på øyet.

image: Ørebetennelse

Ørebetennelse

Jevne dunk:

Hører man bare jevne dunk i øret, forteller Arnesen at dette trolig bare er egne hjerteslag.

- Dette er ikke patologisk, men ofte stressrelatert. Hører man susing i tillegg kan dette være blodet som strømmer gjennom åra. Plages man med disse ulydene, kan det skyldes sykdom i blodårene som bør undersøkes nærmere.

Sprukket trommehinne:

En sprukket trommehinne trenger ikke gi mye symptomer, men man kan oppleve smerter i øret, noe nedsatt hørsel og øresus. Av og til kan man se blod i øregangen.

Trykkforskjeller er hovedårsaken til at trommehinna sprekker, men den kan også skades av alt fra bomullspinner, kvister, blyanter og sveisegnister som kommer seg inn i øret.

I mer enn 95 prosent av tilfellene gror trommehinna av seg selv i løpet av en eller to uker. Den ofte noe reduserte hørselen vil da som regel normalisere seg, opplyste Lommelegen tidligere.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-