Behandling av krystallsyke

Krystallsyke kan være svært plagsom, men behandling kan ofte gi bedring av plagene. Øvelser som epleys manøver eller rotasjonstol kan ha god effekt.

SVIMMELHET: Ved krystallsyken er symptomene korte, men kraftige anfall av svimmelhet ved hodebevegelse. Foto: Orawan Pattarawimonchai / NTB
SVIMMELHET: Ved krystallsyken er symptomene korte, men kraftige anfall av svimmelhet ved hodebevegelse. Foto: Orawan Pattarawimonchai / NTB Vis mer

Hva er krystallsyke?

Krystallsyke, innenfor medisinen også kalt benign paroksysmal posisjonsvertigo – BPPV, er en tilstand der stillingsendringer utløser anfallspreget svimmelhet. Tilstanden er godartet, altså ufarlig, men det betyr ikke at den ikke kan være plagsom for dem som blir rammet. (1)

LES MER OM: Svimmelhet (Vertigo)

Årsak

Krystallsyke er en tilstand som kommer av sykdom i det indre øret. I det indre øret har man små partikler som kalles krystaller, eller otolitter på fagspråket. Disse krystallene er en viktig del av vårt balanseorgan, da de detekterer stilling og endring i stilling.

Ved krystallsyken løsner krystallene og faller fra det indre øret og inn i buegangene. Buegangene er viktig for å registrere hodebevegelsene, og når krystallene plutselig befinner seg i øregangene, vil buegangene begynne å sende feile signaler til hjernen. Dette kan føre til kortvarige anfall av svimmelhet ved enkelte hodebevegelser. (2, 3)

LES MER OM: Årsakene til svimmelhet

INDRE ØRET OG BUEGANGENE: Bildet illustrerer normal lokalisering av krystallene og tilhørende strukturer i det indre øret. Buegangene er markert med røde prikker, og det er altså her krystallene kan være lokalisert ved krystallsyken. Foto: Designua / NTB / Redigert av lommelegen.
INDRE ØRET OG BUEGANGENE: Bildet illustrerer normal lokalisering av krystallene og tilhørende strukturer i det indre øret. Buegangene er markert med røde prikker, og det er altså her krystallene kan være lokalisert ved krystallsyken. Foto: Designua / NTB / Redigert av lommelegen. Vis mer

Forekomst

Man anslår at 1,6 % av befolkningen rammes årlig av krystallsyke. Gjennomsnittsalderen er 65 år, og over halvparten – rundt 60 %, er kvinner. (2)

image: Linda fikk krystallsyke: - Aldri vært så dårlig

Linda fikk krystallsyke: - Aldri vært så dårlig

Forløp

Tilstanden er forbigående og kan gå over av seg selv, men oftest vil behandling gi raskere bedring. Tilstanden er ofte tilbakevendende. (1)

Symptomer

Som nevnt tidligere er korte, men kraftige anfall av svimmelhet ved hodebevegelse symptom på krystallsyke. (1, 2) LES MER: symptomer på krystallsyken.

Diagnose

Legen setter diagnosen ved å gjøre enkelte hodebevegelser for å fremprovoserer et anfall med svimmelhet, samt karakteristiske ufrivillige øyebevegelser. Undersøkelsen kan ofte si både hvilket øre som er affisert og hvilken buegang. (1, 2, 3)

Behandlingsalternativer

Behandlingen ved krystallsyke går i stor grad ut på å gjøre hodemanøvrer som fører til at krystallene faller ut av buegangene. Det finnes flere typer manøvrer, der enkelte kan gjøres hjemme.

LES OGSÅ: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Epleys manøver

Epleys manøver er en av manøvrene som kan gjøres for å få krystallene til å falle ut av buegangen. Behandlingen gjøres typisk på en undersøkelsesbenk og øvelsen kan utføres hos fastlegen. Epleys manøver har ofte god effekt ved den vanligste typen krystallsyke. Nedenfor vises bilder av Epleys manøver.

EPLEYS MANØVER: Epleys manøver gjøres på en vanlig undersøkelsesbenk. Foto: Lommelegen
EPLEYS MANØVER: Epleys manøver gjøres på en vanlig undersøkelsesbenk. Foto: Lommelegen Vis mer
  1. Pasienten sitter mens hodet er dreid 45 grader mot det syke øret.
  2. Pasienten legges bakover, hodet er utenfor kanten av benken og nakken er lett strukket.
  3. Hodet roteres mot det friske øret - 90 grader.
  4. Hodet roteres ytterligere 90 grader mot det friske øret, for å få dette til må pasienten legges seg over på siden. Etter dette settes pasienten opp med lett framoverbøyd stilling i nakken, ikke illustrert på bildet.
image: Hvem får krystallsyke?

Hvem får krystallsyke?

Behandling i rotasjonsstol

Behandling i rotasjonsstol, biaksial stol, går i stor grad ut på det samme som behandling på undersøkelsesbenk – altså at man gjør hodemanøvrer som fører til at krystallene faller ut av buegangene.

Behandling i rotasjonsstol kan blant annet være aktuelt for dem som ikke klarer å gjennomføre behandling på vanlig undersøkelsesbenk, eksempelvis ved stiv nakke eller rygg. Samt at enkelte mer sjeldne varianter av krystallsyken behandles og diagnostiseres best ved rotasjonsstol.

Under prosedyren sitter man i en stol som kan roteres rundt to akser, man er fastspent med seler, beina er stabilisert med egen sele, og hodet og kroppen stabiliseres i tillegg av myke plater. Stolen roterer så i ulike stillinger der hensikten er å få krystallene til å falle ut av buegangene.

Under prosedyren har man i tillegg på seg en maske som har infrarøde videokameraer. Grunnen til dette er at man lettere skal klare å observere de ufrivillige øyebevegelsene som utløses ved krystallsyken.

Hjemmeøvelser

"I noen tilfeller kan det være aktuelt med hjemmeøvelser. Det er øvelsen ad modum Brandt-Daroff som er den vanligste, og oftest den mest effektive behandlingen å gjøre hjemme.

Man kan forsøke å behandle alle varianter av BPPV med denne øvelsen, men behandlingen tar da ofte lengre tid sammenlignet med å få behandling hos lege/helsepersonell. Det kan også være aktuelt å gjøre Brandt-Daroff-øvelsen i tillegg til behandling hos helsevesenet.

For gjennomføringen skal pasienten sette seg på sengekanten med ansiktet rett frem for å så legge seg ned sidelengs på den syke siden. Stillingen bør så holdes i 30 sekunder, noe som kan være vanskelig siden den vil utløse kortvarig svimmelhet. Pasienten skal så settes seg opp igjen, vente i 30 sekunder for å så legge seg ned sidelengs på den motsatte siden. Øvelsen anbefales daglig (6).

Operasjon

Operasjon er ikke en vanlig behandling av krystallsyken, men kan være aktuelt for enkelte. Operasjonen går ut på at man plugger igjen den buegangen som medfører plagene. (1, 2, 3, 4, 5)

Prognose

Prognosen for krystallsyke er god. Ofte går tilstanden over av seg selv uten behandling, men man får oftere raskere bedring med behandling.

Men det er stor sannsynlighet for å få krystallsyken tilbake hvis man har hatt det en gang. Man anslår at det er 50 % risiko for å få tilstanden på nytt. Ved tilbakefall av sykdommen er behandlingen det samme som tidligere, og prognosen for å bli kvitt plagene er også da gode. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Øresus (tinnitus)

Kilder

1) Helsenorge, Krystallsyke

2) Store medisinske leksikon, Krystallsyke

3) Helse Bergen, Krystallsyke

4) Helse Bergen, Rotasjonsstol for behandling av krystallsyke

5) Store medisinske leksikon, Epleys manøver

6) tidsskriftet.no/2002/06/klinikk-og-forskning/benign-paroksysmal-posisjonsvertigo