Årsaken til bihulebetennelse

Mange nordmenn sliter med bihulebetennelse. Hvis den ikke går over av seg selv bør du oppsøke lege.

TETTE BIHULER: Mange nordmenn plages med bihulebetennelse, og det kan være svært smertefullt. Men det finnes hjelp. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TETTE BIHULER: Mange nordmenn plages med bihulebetennelse, og det kan være svært smertefullt. Men det finnes hjelp. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Svært mange nordmenn har opplevd å ha bihulebetennelse. Og alle som har hatt det vet hvor vondt det kan være: Ikke bare renner snørra, man blir fryktelig tett i nesen, man får vondt bak øynene, i kinnene, og til og med tannpine. Luktesansen blir ofte helt borte, og smakssansen svekkes også. Noen får feber og blir sengeliggende grunnet bihulebetennelse.

En bihulebetennelse kommer ofte som følge av en forkjølelse, men trenger ikke gjøre det. I noen tilfeller er betennelsen så mild at man nesten ikke kjenner den, i andre tilfeller er det en svært smertefull tilstand.

- Enkelt forklart er en bihulebetennelse forandringer i slimhinnene i hulrommene som grenser til nesen, har øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard ved Volvat medisinske senter tidligere forklart til Lommelegen.

Man skiller mellom akutt bihulebetennelse, som skyldes spredning av virus eller bakterier fra nesen og inn i bihulene. Dersom det blir liggende igjen puss i bihulene kan dette føre til at betennelsen stadig blusser opp, noe som skader slimhinnene og kan gi kroniske plager. Dette krever behandling hos en spesialist.

Hva er egentlig bihulene?

Ansiktsskjelettet har flere hulrom med åpning til nesen. Det er disse hulrommene, som ligger i nesen, i kjeven og i pannen ned mot øynene, som kalles bihuler. Disse er kledd med slimhinner på samme måte som nesen. Når man er forkjølet blir ofte slimhinnene betente både i nesen og i bihulene, og nesen reagerer med å produsere snørr. Mange blir også tett i nesen. Smertene oppstår når åpningene til bihulene tettes til , noe som øker trykket i bihulene. Dette kjennes som som et ubehagelig trykk over øynene og i kjeven.

EKSPERT: Øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard ved Volvat medisinske senter. Foto: Foto: PRIVAT
EKSPERT: Øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard ved Volvat medisinske senter. Foto: Foto: PRIVAT Vis mer

Årsaken til bihulebetennelse

- Hva er årsaken til at man får bihulebetennelse?

- Det er flere årsaker til bihulebetennelse. Noen ganger er det relatert til allergi, og kan også ha sammenheng med astmatiske lidelser. Pasienter som har dårligere immunforsvar enn normalt er også mer utsatt for bakterievekst i bihulene. En betennelse kan også komme som et resultat av nedsatt ventilasjon og drenasje, enten på grunn av en skade, eller fordi man er født sånn. Noen er født med trange bihuler, sier Mydske Vegsgaard.

Da bør man vurdere en operasjon. Mydske Vegsgaard har med stort hell tatt i bruk ballongdilatasjon, en metode der man utvider bihulene ved hjelp av en liten ballong.

- Hva er de vanligste symptomene på bihulebetennelse?

- Det er trykksmerter. Du kan ha en bihulebeteennelse uten bakteriell vekst, og da er det trykksmerter du merker først. Ved en infeksjon har man gjerne farget puss, ofte grønt, som kommer ut av nesen. Dersom man får en akutt bihulebetennelse får man ofte feber.

- Når bør man oppsøke lege?

- Det er naturlig hvis man får feber og allmenntilstanden blir dårlig, kanskje febernedsettende midler ikke hjelper. Da oppsøker du primærlegen din, som avgjør om du bør oppsøke en spesialist. Det er ikke nødvendig å oppsøke en øre-nese-halslege med en gang. Men når det er snakk om kroniske tilfeller der man aldri blir bra av bihulebetennelsen, da bør man gå til en spesialist, sier Mydske Vegsgaard.

IKKE BRUK FOR MYE: Nesespray hjelper mot tette bihuler, men pass på at du ikke bruker det mer enn ti dager. Foto: NTB Scanpix
IKKE BRUK FOR MYE: Nesespray hjelper mot tette bihuler, men pass på at du ikke bruker det mer enn ti dager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

-Kan man forbygge en bihulebetennelse?

- Ikke alltid. men hvis man tidligere har vært hos en lege og funnet ut at de anatomiske forholdene legger grunnlaget for at man oftere får bihulebesvær, da kan kirurgi være et alternativ. Men i de fleste tilfellene skal man prøve tradisjonell medikamentell behandling først, for å se om man kan forebygge. Det kan være reseptfri nesespray i en akutt fase, eller en reseptbelagt allerginesespray som inneholder kortison - i kombinasjon med skylling med saltvannsoppløsning.

Vanlig nesespray anbefales ikke mer enn ti dager i strekk, da langvarig bruk kan gi irreversible skader på slimhinnene i nesen, og til slutt gi konstant tett nese. Det er dessuten lett å føle seg avhengig av nesespray, det anbefasles derfor å bruke en vanlig saltvannsoppløsning som laternativ. Denne er ikke skadelig. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet ble det solgt fem millioner nesesprayer i Norge i fjor, det vil si én per nordmann i året, og tallet er økende. nesespray er et av de mest solgte legemidlene.

LES OGSÅ: Avhengig av nesespray?

Virus eller bakterier?

En bihulebetennelse kan skyldes enten virus eller bakterier. Mange er veldig raske til å ty til antibiotika når det kjenner symptomer på en bihulebetennelse, men antibiotika hjelper som kjent ikke mot virus. Øre-nese-halsspesialisten advarer mot overdrevet bruk av antibiotika.

- Vi ser dessverre mye uvettig antibiotikabruk. I åtte av ti tilfeller vil en bihulebetennelse gå over av seg selv, uten antibiotika, men med bruk av slimhinneløsende midler, spray eller tabletter, gjerne i kombinasjon med smertestillende. Dersom man har mistanke om bakterievekst er det viktig at legen tra en prøve fra nesen for å se om man bør behandles med antibiotika. Dersom man mistenker at det er noe annet som ligger bak, eller bihulebetennelsen er i ferd med å bli kronisk, bør ma ta et røntgenbilde av bihulene. Denne må så tolkes av en kyndig, sier Mydske Vegsgaard.

Har man kronisk bihulebetennelse må man ofte fjerne slimhinneforandringer, og eventuelle polypper. Barn får sjelden bihulebetennelser, men det kan skje.

- Da må barna i svært mange tilfeller på sykehus og behandles intravenøst med antibiotika.

Bihulesmerter på flytur

Mange har opplevd grusomme flyturer på grunn av kraftige forkjølelser eller bihulebetennelser.

- Det gjør vondt å fly fordi slimhinnene er hovnet opp og man ikke får utlignet trykket som oppstår under en flytur. Dette er ikke farlig, men det kan være fryktelig ubehagelig. Noen opplever dette hver gang de flyr, og da bør de oppsøke lege, sier Mydske Vegsgaard.

Kilder: Øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard ved Volvat medisniske senter, NHI (Norsk helseinformatikk), Legeforeningen

Tett nese - hva kan årsaken være?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer