Artikler og legesvar med fagfeltet: luftforurensning

EMFYSEM RAMMER ALVEOLER: Ved emfysem har de små blærene i lungene (alveoler) blitt ødelagt, slik at lungene ikke kan frakte luft på normal måte. På dette illustrasjonsbildet ser du friske alveoler.
Torsdag 6. april 2017
Ved emfysem er veggene i lungeblærene delvis ødelagte. Da kommer det ikke nok oksygen inn i blodet. Den vanligste årsaken til emfysem er røyking.
Les
SPIROMETRI: Måling av lungefunksjon hos kols-pasient.
Torsdag 2. February 2017
Behandling kan gi bedre kontroll over symptomer og bremse utvikling av sykdommen kronisk obstruktiv lunge sykdom (KOLS)
Les
KOLS: Symptomene ved KOLS er langvarig tung pust, hoste, pipende pust, mye slim. Leppene kan bli blåfarget.
Fredag 12. August 2016
KOLS er en fellesbetegnelse for lungesykdommer som har endret luftveiene slik at pustekapasiteten er varig redusert. Røykere er spesielt utsatt.
Les
Tirsdag 5. juli 2016
Symptomer på lungekreft kan oppstå sent i sykdomsforløpet, noe som fører til dårlige prognoser. Oppdages svulsten tidlig, kan pasienten opereres.
Les
Torsdag 30. april 2009
En ny, norsk doktorgradsavhandling viser at svevestøv ikke bare er farlig for lungene, men også for hjertet.
Les
Onsdag 12. mars 2008
Hvor skadelig er det å bo i en storby? I forbindelse med studier bor jeg nå i London og her er det trafikk - konstant. Det er fog, og det lukter forurenset. Så har du meg; jeg handler økologisk mat på Farmers Marked, så maten min er jeg nøye med. Jeg trener masse i studiet mitt og liker å ta vare p...
Les
Fredag 27. april 2007
Visste du at du kan sjekke luftkvaliteten der du bor? For hjerte- og lungesyke kan luftforurensning gi økte plager eller være helsefarlig, og varselet gir info om du bør holde deg inne. Men dette er også en fin tjeneste for deg som søker mer kunnskap om helse og miljø.
Les