Lommelegen tekst
Søk blant 44,230 spørsmål og svar.

Warfarin og lengde på oppfølging

Warfarin og lengde på oppfølging

Onsdag 17. mars 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

Marevan / Warfarin – Hvor lenge bør man gå?

Blodpropp i høyre arm. Etter en kortisonsprøyte i skulderen og en flytur til USA fikk jeg omfattende blodpropp (DVT) i armen; diagnostisert med ultralyd/doppler (og deretter CT for å utelukke blodpropp i lungene). På sykehuset fikk jeg beskjed om å gå på Warfarin i 4 til 6 måneder, deretter ville en ny ultralyd gi beskjed om blodpoppen var helt borte, og jeg kunne slutte. Når jeg kom hjem forteller fastlegen meg at jeg kan slutte etter 3 måneder, og det er ikke nødvendig med noen ny ultralydundersøkelse (bortsett fra regelmessig sjekk av INR-nivå). Hvem har rett? Er det bare legene i USA som er overforsiktige og tar flere kontroller enn nødvendig? Jeg leser av tidligere svar at ”offisielle” retningslinjer for blodpopp i benet er 6 måneder, men dette er som nevnt armen.

Mann, 60 år

mann
60

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!
Takk for spørsmål.
Enkelte leger i USA er kanskje overforsiktige fordi de saksøkes oftere uten grunn og noen drives kanskje til og med av et ønske om å tjene mest mulig penger på forsikringsordningene.
Norske leger er lite plaget med søksmål og de tjener heller ikke særlig på å rekvirere prøver sammenlignet med sine amerikanske kolleger.
Med andre ord så snakker vi om to ulike medisinkulturer.
Når det sagt så er det nok slik mye er relativt også i den medisinske verden, ikke bare i Einsteins.
For deg betyr det at for at du skal få den mest optimale behandlingen, så må ditt tilfelle vurderes individuelt.
Fastlegen din kan ha rett i at mange slutter med Marevan etter 3 måneder, men det er ikke nødvendigvis regelen.
Her er det rom for store individuelle variasjoner og for at du skal få best mulig behandling, så tar du den avgjørelsen sammen med en spesialist i indremedisin på poliklinikken der du hører hjemme.
Du kan be din fastlege om en henvisning.
Spesialisten kan avgjøre om du skal ta en ny ultralydundersøkelse og han kan også utrede deg videre.
Har man først fått en blodpropp i din alder, så er det smart å sjekke om man faktisk har en økt arvelig tilbøylighet til sykdom i hjerte og kar.
Blodpropper er som kjent den viktigste årsaken til at hjerteinfarkt utløses.
Om du står på Warfarin i 3 måneder eller 6 måneder har ingen negativ betydning for deg.
Imidlertid kan det føre til mye sykdom, dersom du slutter med Warfarin for tidlig.
Jeg håper svaret er til hjelp.
Fortsatt god bedring.

Hjerte og kar
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

Tirsdag for en uke siden opplevde jeg at lillefinger, ringfinger og delvis langfinger dovnet bort (som om den sovnet). Det samme gjelder håndflaten...
Hei, Jeg var på et offentlg toalett i dag, og da jeg reiste meg fra dosetet merket jeg ar det var en dam med urin på venstre side av doringen. Jeg...
Hei! Er en kvinne på 40 år som har begynt å undersøke brystene selv. Fikk barn for 3 år siden, og synes brystene har forandret seg noe siden da. Nå...
Hei. Jeg er en jente på 32 år som har ny partner siste 2 mnd. Jeg fikk en kraftig sopp infeksjon i starten av forholdet som ble behandlet med en 7...
Hei, Litt teit spørsmål kanskje, men er det farlig å drikke 0,6-0,8 liter vann på to timer, i forhold til vannforgiftning og lungekollaps? Har...
Hei! Jeg er en 37 år gammel kvinne som har brukt p-piller mer eller mindre fast siden jeg var 20. Har ikke barn, og heller ingen planer om å bli...