Lommelegen tekst
Søk blant 44,769 spørsmål og svar.

Videre utredning

Videre utredning

Torsdag 20. august 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Kvinne, 54 år, sykepleier, tidligere frisk. Akt : noen uker, følelse av noe i halsen, /klikkelyd/ ved svelging, følelse av noe som trykker ved ryggleie. Slimhinner i munnhulen er ømme og ruglete. Periodevis kvalm, trøtt, vektøkning, nedstemt. Vært hos 2 leger som mener det ikke er noe. Blodprøver er normale, untatt forhøyet Ferritin oh førhøyet Albumin.

Kvinne, 54 år

kvinne
54

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Her er ingen spørsmål i din henvendelse, så jeg velger å kommentere det du skriver.

Dine symptomer er som du sikkert vet, ikke helt typiske for noen spesifikk tilstand eller sykdom, men det er helt klart korrekt å få det utredet.
Nå vet ikke jeg hva dine 2 leger har undersøkt eller utredet for å komme til konklusjonen at det "ikke er noe", så jeg kan ikke si noe om du er korrekt og grundig nok utredet.

Men her er noe som er viktig:

Forhøyet ferritin har en årsak, og det må følges videre. Det kan være et uttrykk for for høye jernlagere i kroppen, evt den ganske vanlige tilstanden som heter hemokromatose. Dette bør du få utelukket. En enkel gentest gir fasiten, og det er bare en vanlig blodprøve som kan taes hos fastlegen.
Ferritin er imidlertid også det vi kaller et akuttfaseparameter, dvs det stiger akkurat slik som CRP og senkning gjør, ved akutte sykdommer, især infeksjoner.
Følgelig er dette med en forhøyet ferritin et spor som din fastlege må følge videre, da det kanskje kan lede til en diagnose, men uansett må årsaken til det forhøyede ferritinet finnes, da dette er viktig i seg selv.

Du må følgelig ta kontakt med din fastlege igjen, etter min mening, for å bli ytterligere utredet, både i forhold til dine subjektive symptomer, og for å følge opp dette med de forhøyede ferritinverdiene.

Lykke til!

Organovergripende tilstande
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål
