Væske i mellomøret

Hei. I en 14 dagers tid har jeg vært sengeliggende med en kraftig influensa. Hadde alle symptomene som følger med influensa, og fikk bekreftet av legen, at jeg det var ett influensavirus som hadde slått til.

Problemet nå er at jeg har fått en solid dott i venstre øret. Og jeg hører nesten ingenting på venstre øret. På høyre øret er det ikke fullt så ille, der er det mer som "normal" tetthet.
Jeg har også moderat nedsatt hørsel på begge ørene, og dette er er noe som er medfødt, og jeg bruker apparater på begge ørene.
Har ett gjennomsnitt tap på ca 40 dB på begge ørene, så det sier seg selv at dette var det siste jeg trengte.

Noe jeg har lagt spesielt merke til når jeg ikke er forkjølet.
1. Til vanlig er det svært vanskelig å blåse luft opp i venstre øret (Valsavas manøver). I høyre smeller det momentant, slik som normalt. Hva kan være problemet i venstre?
2. Når jeg gjesper og beveger kjeven frem og tilbake, hører jeg ofte en svak smelling/knitring i venstre øret, men ikke i høyre. Hva kan dette bety?
3. Har også tinnitus, og tinnitusen har nesten vært fraværende denne perioden nå som denne dotten kom. Kan de tette øretrompetene ha noe å si for dette?
4. Jeg fløy en tur midt under sykeperioden, og jeg tror ikke dette var så lurt, då det venstre øret tettet seg helt ved landing. Dotten myknet opp, men kom tilbake med full kraft noen dager senere. Så var det lurt å fly?
5. Når jeg ligger på venstre siden, føler jeg ett "trykk" eller som at det er noe inne i venstre øret øret, har ikke smerter, men det føles ut som om noe er der.

Har kjøpt otrivin og prøver å bruke Valsavas manøver, selv om jeg ikke har lykkes med å blåse luft i ørene en eneste gang.
Så hva kan gjøres, dette er FRYKTELIG frustrerende og var noe av det siste jeg trengte. Jeg har hatt influensa før, og dotten har aldri vært så ille som nå.

Mann, 27 år

mann
27
Hei!

Det finnes en sjanse for at du ikke bare har noe dårlig fungerende øretrompeter og derav har utviklet undertrykk (dott) i øret, hvilket ofte vil gå over av seg selv, men at du også har fått væske i mellomøret på ve side. Dette vil ofte gi en viss pressfornemmelse når man ligger flatt, og typisk vil man ha et mer uttalt hørselstap på denne siden. En undersøkels av øret vil raskt kunne gi informasjon om du har væske her. Om væsken står i lengre tid, gjerne over tre måneder, vil det være indikasjon for å tappe den ut i lokalbedøvelse. Kortison i tablett form er i visse tilfeller rapportert til å være effektivt. Flyging kan bidra til at øretrompeten ikke åpner seg adekvat og man kan oppleve et såkalt barotraume, så jeg ville vært noe forsiktig med dette inntil man får avklart om du har væskedannelse eller ikke i øret. Både smelling/spraking og det faktum at ve øre alltid har vært vanskeligere å utligne viser at det ofte er anatomiske forskjeller mellom sidene og at man lettere får besvær på en side, sjeldent like ille på begge sider. Du kan snakke med legen din om å få undersøkt øret ditt for væske, evt forsøke en kortvarig kortison kur. Lykke til!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.