Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Unormale hormonprøvesvar

Unormale hormonprøvesvar

Fredag 30. mai 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei
Jeg sente inn et spørsmål i går ang. hormoner. Men hadde ikke da oversikten av svarene på mine blodprøver
Det som er problemet da: mensen i 5-7 dager...dagen etter den er slutt, får jeg menssmerter og utflod, som varer i tre-fire uker til neste mens kommer, da begynner den med helt sort blod..så stopp i noen dager, så blør jeg i et døgn ca. og så begynner den vanlige mensen i 5-7 dager..å hele runden på nytt. har vert slik siden januar. Fikk barn nr.2 for et år siden, gikk ned 13 kg fra september til januar, da stoppet det sammtidig med at jeg fikk krøll med mens. Ingen sex lyst, deppa, tappet for energi, konstant vont i magen som jeg på eneste måte kan forklare med menssmerter, men syns de har strekt seg lengre opp magen de siste dagene..jef fikk mens da jeg var 9 år, har vert som en klokke til nå (er 27år). er 154cm og veier 81 kg nå...gådt opp 5 kg de to siste mnd.
Her er da de opplysningene jeg har om mine prøver av hormoner:
FSH: 13
LH : 49,5
Østradiol: 0,52

Er dette normalt? for det har jeg ikke fådt svar på. Begynner å bli temmelig desperat her, da jeg virkelig må anstrenge meg for ikke å knekke sykisk, forholde til min kjære rakner sakte men sikkert.

På forhånd takkRelevante sykdommer/medisiner: kobber spiral siden oktober

Kvinne, 27 år

kvinne
27

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Takk for spørsmålet. På ditt spørsmål kan jeg med en gang svare at dette er ikke normalt. Verken hormonprøvene dine eller symptomene dine er normalt. Hvis dine hormonprøver er tatt på riktig tidspunkt, så kan dette tyde på en hormonell ubalanse som du snarest må få diagnostisert og behandlet. Videre når det gjelder blodprøvene så gjelder at for kvinner i fertil alder så skal FSH være mindre enn( &#60)12 U/L. Når det gjelder LH så skal fertile kvinner ha &#60 12 U/L, imidlertid så skal midtsykliske (midt i menssyklusen) verdier være &#62 større enn 20 U/L. Verdiene for østradiol er også syklusavhengige og for kvinner i fertil alder skal de være &#62 mer enn 0. 10 nmol/L. Jeg kan ikke stille noen diagnose over nettet, men en rekke problemer kan oppstå som følge av forstyrrelser i de kvinnelige kjønnshormonene. Menstruasjonssyklus reguleres av flere hormoner. Hver måned produserer hypothalamus, et område i hjernen, kjemiske stoffer som passerer ned i hjernevedhenget, hypofysen. Disse stoffene stimulerer hypofysen til å produsere og skille ut hormoner som FSH, LH, prolaktin, som så påvirker eggstokkene og forårsaker eggløsning. Disse hormonene stimulerer også produksjonen av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Denne syklus kan ødelegges av mange faktorer. Følelsesmessige faktorer, narkotikamisbruk, ekstreme vektendringer, uregelmessig døgnrytme, mye reising eller annen alvorlig sykdom. Av og til oppstår forstyrrelser i hypotalamus når man stopper å ta p-piller.Hypofysen påvirkes ikke så ofte, men svulster i hypofysen, selv om de er meget sjeldne, forårsaker nesten alltid forstyrrelser i kjønnshormonproduksjonen. Visse sjeldne tilstander i eggstokkene kan også påvirke hormonproduksjonen, f.eks. ovariecyster og polycystisk ovariesykdom. Jeg vil anbefale deg å bli henvist til en gynekolog for å bli videre utredet. Nye hormonprøver bør tas som prolaktin, testosteron og progesteron. Du bør også få tatt stoffskifteprøvene TSH og FT4. At du gikk ned 13 kg frem til januar kan selvsagt ha påvirket dette noe, men jeg synes ikke dette er en ekstrem vektnedgang på 4 måneder. Også kobberspiraler har en tendens til å kunne skape ekstra menstruasjonssmerter, men de påvirker ikke hormonspeilet. Håper dette har vært til hjelp. Lykke til og god bedring!
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål
