Lommelegen tekst
Søk blant 43,729 spørsmål og svar.

Trening og høyt blodtrykk

Trening og høyt blodtrykk

fre, 21/09/2007 - 12:36

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei.
Jeg har et spørsmål angående blodtrykk og trening. Jeg har vært plaget av for høyt blodtrykk gjennom svært mange år. Trykket var ubehandlet i mange år, men jeg begynte med blodtrykksmedisin i 1997. I hele denne tiden har jeg trent jevnlig med forskjellige aktiviteter (sykling og håndball). Pulsen min har gjennom alle år vært relativt lav og de siste årene har jeg antatt at makspulsen har ligget på +- 170, hvilket kanskje ikke er unaturlig ut fra alderen min. Jeg vet ikke hvorvidt blodtrykket jeg tidvis har målt de siste årene, har vært reelt (kanskje jeg har lurt meg litt selv) da jeg har vært plaget av /følgeplager/ som migreneanfall, stive skuldre, vond nakke etc. I vinter ble jeg innlagt på sykehus med svært høyt blodtrykk (225/160) og plagsom arytmi. Blodtrykket kom etter hvert under kontroll (fikk ny blodtrykksmedisin i tillegg til den gamle), men på forsommeren var jeg så plaget med arytmien at jeg ble satt på betablokker. Jeg forsøkte å trimme litt (sykling) utover sommeren, men jeg /møtte veggen/ da pulsen kom opp mot 135-140 slag i minuttet. I samråd med legen gikk jeg derfor vekk fra betablokkerne og en av blodtrykksmedisene ble byttet ut. Vi var enige om at det var bedre å kutte ut betablokkerne og trimme framfor å bruke dem og kanskje ikke orke trening. Blodtrykket har vært ganske stabilt det siste halve året og ligger jevnlig på ca. 130-140/80-85 (en times tid etter trening ligger det på 120-125/70-80). Formen er nå forbedret og alle følgeplager jeg tidligere har hatt, er borte for første gang på 15-20 år. Jeg registrerer også at jeg nå kan trene på et pulsnivå som ligger langt over det jeg tidligere orket, nærmest makspulsnivå. Når jeg har deltatt på spinning, har jeg tidligere ansett 150-155 slag/min for å være 90-95 % av makspuls (pusten har vært begrensningen), mens jeg nå kan holde på med et pulsnivå på 160-165 uten nevneverdige problemer annet enn å bli litt sliten :-) Jeg har også hatt målinger (bruker pulsklokke) på over 170 uten at det var /hjerteskjærende/ plagsomt. Plutselig har jeg nå et pulsnivå som ligger langt over det jeg har hatt på mange år. Er dette greit eller kan belastningen på hjertet bli for stor? Er det slik at høyt blodtrykk i seg selv er begrensende for pulsen? Det virker som om hjertet jobber mye lettere. Om ikke akkurat ungdomsformen er tilbake, føler jeg i hvert fall at formen er bedre enn på mange år.

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker nå Coaprovel (300 mg? tror jeg) og Adalat 60 mg - 1 tablett av hver om morgenen. Brukte fra 1997 til i vår kun Aprovel 300 mg. I en kort periode i sommer Zelozok 50 mg.

Mann, 58 år

mann
58

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei !

Så flott at du tar så godt vare på helsen din !
Fortsett med treningen, det er viktigere for helsen enn noen tablett eller det noen som helst lege kan bidra med !

Du har nå altså en maxpuls på 170, uten at dette er for plagsomt, når du trener hardt. Og du lurer på om dette er greit eller om belastningen på hjertet kan bli for stor.

Jeg kan ikke se noe som helst ut ifra det du skriver, som tyder på at ikke dette er aldeles greit for deg. Dette mener jeg især fordi du er jo åpenbart en mann som kjenner din egen helse godt, og er flink til å lytte til og å tolke kroppens signaler,(slik veltrente personer ofte er), og det er kanskje det viktigste i en slik sammenheng.
Pulsen er jo bare et tall, og mye viktigere enn et tall, er hvordan du har det når du trener, og at du må ta evt signaler fra kroppen på alvor. Altså hvis du f.eks. skulle bli dårlig på noe vis, eller kjenne brystsmerter eller noe annet. Da er dette et lite rødt lys, som sier noe om at du tar deg for hardt ut, og du bør i slike tilfeller få tatt en ny legesjekk.

Høyt blodtrykk er i seg selv ikke begrensende for pulsen, slik du spør om.

Håper dette var klare og greie svar, stå på videre !
God helg !

Hjerte og kar
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com
