Til Peru med hjertefeil?

Jeg er en kvinne på 57 år. I 5 år har jeg tatt medisiner - Losartan for høyt blodtrykk. Jeg har også en liten hjertefeil som av og til gir med sting i brystet og gir utslag på målinger. En vennegjeng er igang med å planlegge/bestille en reise til Peru. Vil jeg være spesielt utsatt for høydesyke evt. andre reaksjoner? Vil gjerne ha svar før jeg bestiller billett. Relevante sykdommer/medisiner: høyt blodtrykk, liten hjertefeil

Kvinne, 57 år

kvinne
57
Dette er et spørsmål du må ta opp med din hjertelege. "Hjertefeil" kan være klaffefeil (trange klaffer eller klaffer som lekker), lekkasje mellom de forskjellige avdelingene i hjertet, forkalkning i blodårene som forsyner hjertemuskulaturen, senfølger etter hjerteinfarkt og forskjellige sykdommer i selve hjertemuskulaturen. Dersom du trenger Losartan for å behandle en hjertesvikt har du neppe så mye å gå på at du kan vandre i store høyder, for eksempel 4000 m.o.h. Om du får "sting i brystet" ved anstrengelser tyder det på angina pectoris, noe som vil bli betydelig forverret i høyden. Blodtrykket stiger gjerne noe når man er flere tusen meter over havet, og det kan også være et problem, om du nå har grenseverdier av blodtrykket.

Jeg sier ikke at du ikke kan reise, men at det her må gjøres en grundig vurdering av en cardiolog som kan undersøke deg selv.

Dr. Gunnar Hasle
