Tetthet til mellomøret

Har tetthet til mellomøret.har tatt rinexin og zymelin uten at det hjalp. Må jeg til ørelege? Og hva gjør han i praksis mot lidelsen?
Og kan jeg ta fly, uten gjøre noe?

kvinne
81
Hei.

Det er ikke noe mer en ønh-lege kan gjøre med dette enn det din fastlege kan, og behandlingen er det du bruker p.t. Oftest handler det bare om å bruke det lang nok tid. Men noe av det viktigste når du bruker slik medisin, er å hele tiden, mange mange ganger daglig, så ofte som mulig, forsøke å "blokke opp" de tette kanalene med det som heter Valsavas manøver. Det er å klype igjen nesa med to fingre, og så "blåse". Da vil du sikkert ikke få det vanlige "ploppet" i ørene som vi vanligvis får, nettopp pga at der er tett. Men for hver gang du gjør dette, blokker du opp kanalen slik at det plutselig en dag sier "plopp" og så er det åpent. Men fortsett med medisinene dine, sammen med denne øvelsen, så går nok dette over.

Skulle dette mot enhver formodning ikke gå over i løpet av noe mer tid, så får du bli henvist til en ønh-lege, for å se etter evt andre / sjeldnere årsaker, som f.eks. at noe mekanisk stenger for disse kanalene, f.eks. polypper eller annet, for da må du jo isåfall få dette behandlet. Men dette er altså et meget vanlig problem som tilnærmet alltid går over av seg selv eller med den behandlingen du har nå, men start nå for all del med å øve på Valsavas manøver mange ganger daglig, for det er kanskje det viktigste.

Å fly mens du har tett kanaler opp til ørene, og ikke klarer å utligne trykket, vil ofte kunne bli svært vondt, så det hadde jeg personlig aldri turt gjøre før dette er over. Farlig er det imidlertid ikke, men det kan bli svært ubehagelig.
God bedring!

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no