Tarmsykdom eller irritabel tarm?

Hei. Jeg har i mange år hatt problemer med magen. Luft, smerter og treg fordøyelse. Avføringen er ganske seig, og jeg bruker ekstremt mye toalettpapir, fordi det kommer litt hver gang jeg er på do (som er ganske ofte, siden jeg også har overaktiv bære), og fordi jeg må ofte tørke meg ca 10 ganger før jobben er gjort. Jeg er så lei! Jeg har et normalt sunt kosthold. Spiser sjelden junk-food/ processed food. Jeg har testet om jeg har cøliaki, laktoseintoleranse og allergier, og alle prøver var negative. Jeg tok en avføringsprøve for en tid tilbake. Den viste 301 på calprotectin fes. Deretter tok jeg koloskopi. Tarmen så helt fin ut, ingen tegn til Crohns eller ulserøs kolitt. Hva annet kan gi litt betennelse i tarmen enn de to? Kan "irritabel tarm" gi en verdi på 301? Jeg har prøvd litt FODMAP-diett, men synes det er vanskelig å få til. Synes det krever mye energi å gjennomføre, noe jeg ikke har mye av. Jeg har også ME. Jeg vurderer å ta en fastekur, i håp om at tarmen skal regenerere seg selv på en måte. Ser det er mye brukt i Russland og Tyskland. Jeg tenker ren vannfaste i 12 dager. Kan du anbefale det? Har du ellers noen andre anbefalinger? Takk!

kvinne
46
Hei.

Kalprotektin-verdier på over 150 betyr som oftest en betennelsessykdom i tarmen eller annen sykdom i tarmsystemet. Irritabel tarm gir ikke forhøyet kalprotektin. Ulcerøs colitt og Crohns sykdom og forskjellige versjoner av disse, er det som regnes som betennelsessykdommer i tarmen, jfr ditt spørsmål.
Men ved enhver prøvetaking, både blodprøver og avføringsprøver, så har vi det som heter falskt positive, dvs at det slår ut uten at der finnes sykdom. Det er jo en mulig forklaring i ditt tilfelle, uten at jeg kan si noe sikkert om det.

Det virker som du er svært grundig utredet, uten at man har funnet tegn til sykdom hos deg, og det er jo bra. Det kan jo tale for diagnosen irritabel tarm.

Sjekk hos legen din om du kan ha lavt stoffskifte, for det kan gi treg mage og fordøyelsesproblemer.

Når det gjelder faste, så er det noen mennesker som sier at de har nytte og glede av det. Jeg har ingen som helst tro på det, og det er heller ingen etablert eller anerkjent medisinsk behandlingsmåte mot noe som helst, så jeg vil ikke anbefale det, slik du spør om. Men jeg har heller ingen sterke argumenter for å fraråde det, annet enn at det høres veldig trasig og ubehagelig ut, og at vi trenger næring.

Hvis det er lenge siden du har drøftet dine mage-tarmproblemer med fastlegen din, så gjør det nå, for en oppsummering av hva en vet om tarmen din og plagene dine til nå, og om der er ytterligere undersøkelser som kan eller bør gjøres.

Lykke til.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no