Tannbehandling kan føre til komplikasjoner

Hei i 2013 fikk jeg satt på porselensfasetter utenpå to fremtenner ( ved siden av fremtennene). Dette pga at jeg fra før hadde gulnede plastikk belegg på disse tennene som skoletannlegen hadde satt på pga tildels mislykket tannreguleringsresultat i barndommen der disse tenne stod lang bak. Jeg orienterte meg ikke godt nok om dette på forhånd da jeg trodde at det skulle settes på noen "skall " utenpå mine tenner og fikk litt sjokk da mine tenner ble slipt helt ned for å sette på disse porselensfasettene. Resultatet ble kosmetisk bra, men etter et par år begynte jeg å få smerter i den ene av disse tennene. Tannlegen utførte da en utrensking med rotfylling og det var bra en stund før smertene kom tilbake. Da fikk jeg gjort en rotspissamputasjon som etter tilhelingsperiode gjorde at jeg ikke kjente noe smerter/murring og jeg trodde alt var bra. Så kom murringen og ømheten tilbake og kjevekirurgen gjorde en ny rotspissamputasjon der han fjernet mye betent vev. Etter dette har jeg vært bra og ikke kjent noe siste 4-5 mnd. Siste 3 ukene har jeg nå påny murring og føles som om det er strøm i tanna og ømhet når jeg er borti tannen. Jeg føler at jeg har fått god hjelp når jeg snakker med tannklinikken ,men lite informasjon. Jeg har nå fått time til vurdering av hva som kan gjøres videre. Det jeg lurer på er om du tenker at den første behandlingen med skall/porselenfasetter kan ha ført til problemene med tanna. Jeg nevnte dette for tannlegen som utførte det men han avviste det kontant og sa at det var for lenge siden. Jeg har aldri hatt noe problemer med tenner ellers og er nøye med tannstell og røyker ikke og er ellers frisk bruker ingen medisiner. Er det slik at jeg kan klage på komplikasjonene jeg har hatt og hva råder du meg til videre nå. Kirurgen sa at hvis ikke rotspissamputasjon nummer 2 ble vellykket ville han helst ikke tenke på alternativene. Jeg bekymrer meg for at dette skal bli kostbart og omfattende og trenger råd fra en objektiv tannlege.

kvinne
43
Hei!
Uff du har vært uheldig, det er sikkert.
Men det er dessverre slik at enhver behandling av en tann kan føre til ny behandling. En tann som får et hull- må borres og få en fylling. Fyllingen kan løsne, knekke, sprekke osv- eller det kan bli nytt hull ved siden av det som er fylt. Dype hull kan føre til rotfylling, rotfylling kan blusse opp igjen (det er bakterier vi har å gjøre med)- ja, tannen kan også sprekke eller brekke. (nå hender det faktisk at helt ubehandlede tenner gjør det også.

Når det gjelder laminater eller kroner er det litt som å få en fylling. Noe av tannen må borres bort. Et laminat skal tross alt være skånsomt, men skal det bli pent må i alle fall noe av emaljen fjernes. Er man da riktig uheldig har man store nerver og nerven kan dø av behandlingen.
Man kan altså ikke utelukke at nedslipningen kan være årsaken. Synes ikke at to år er for lang tid, tvert imot synes jeg nettopp det er den tiden det kan ta. Minst. (dog har vi nok ikke noe dokumentasjon på dette, så det er bare en klinisk erfaring fra min side)
Vi har også sett at tenner dør etter hard regulering, eller mindre slag man ikke engang husker.
Så bevisbyrden er nok ikke så lett. Men jeg er helt enig i at tannlegen burde ha informert på forhånd. Vi har undersøkelser på at tenner som blir bekront gjerne må rotfylles i ca 15% av tilfellene. Dog er dette avhengig av hvor ødelagt tannen er på forhånd, og kronetypen som velges. Laminater er en form for krone, men trenger som sagt mindre sliping.

Du kan klage til NPE (norsk pasientskadeerstatning) – du finner alt på nettet. (www.npe.no) Men tannlegen skal ha gjort noe feil- og det er nok ikke tilfelle, fordi rotfylling er en kjent komplikasjon ved slik behandling. Dog sjeldnere ved laminater, men vi har også hatt det ved vår klinikk. Hvor mye som vektlegges at du ikke fikk vite om mulige komplikasjoner, vet jeg ikke helt.
Nå har du vært særs uheldig da- for rotfyllinger går oftest bra. Dog er den lille fortannen noe mer utsatt for problemer. Har det blitt sjekket om den har sprukket i roten? I så fall blir den aldri bra, så selv om kirurgen ikke vil si noe, er det barsk sagt å si at den kan gå tapt.
Som en generell regel vil jeg likevel minne om at alt vi gjør med kropp og tenner KAN ha en komplikasjon, så en må veie opp hvor stort ønsket om behandling er.

Lykke til fra Lommetannlegen

Kaare Mathiesen, tannlege