Lommelegen tekst
Søk blant 44,773 spørsmål og svar.

Tabletter og alkohol

Tabletter og alkohol

Fredag 10. september 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei. Jeg bruker Vallergan som sovemiddel, og det jeg lenge har lurt på er om det er farlig å ta eks. ett glass vin eller likør om kvelden?? (mener da selvfølgelig ikke på samme tidspunkt)
Takknemlig for svar :-))

Relevante sykdommer/medisiner: Vallergan

Kvinne, 64 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei !

Det er svært smart og fornuftig av deg å forhøre deg om dette, for la det være sagt med en gang, medisiner og alkohol er ofte en svært dårlig kombinasjon. Dette gjelder i særdeleshet medikamenter som virker på det sentralnervøse system, (hjernen) slik som sovetabletter, beroligende, antidepressiva m.v.
En sikker kjøreregel er å ikke kombinere slikt med alkohol.
Man kan bl.a. få utilsiktede bivirkninger, og man kan få forsterket effekten av både medikamentet og/eller alkoholen, slik at man i verste fall kan miste kontrollen m.v.

Men når det gjelder ditt spørsmål om Vallergan konkret, så er jo dette for det første primært et allergimiddel (et antihistamin) og således ikke beslektet med andre "tyngre" sovetabletter og beroligende tabletter i benzodiazepingruppen, slik som Rohypnol, Apodorm, Valium, Vival, Stesolid m.v. Disse bør definitivt ikke kombineres med alkohol.

For Vallergan sitt vedkommende, så er det slik at det nok neppe er direkte farlig å ta ett -1- glass vin eller likør slik som du spør om, selv om det ikke akkurat er å anbefale heller. Det du evt kan oppnå, er å bli litt for "tung", kanskje bli vel trøtt neste dag osv.
Du bør også kjenne etter, dersom du velger å ta deg et glass vin, om du blir mer påvirket (av sovetabletten eller alkoholen) enn du vanligvis ville blitt. Det er individuelt hvordan man reagerer på dette. Hvis du merker at du blir mer påvirket enn du hadde forventet av et glass vin, så bør du nok avstå fra dette. Men direkte farlig er det ikke, forsiktighet er stikkordet !
Evt vurdere om du kanskje heller skulle ta et glass vin en kveld, og en sovetablett en annen kveld ?

Husk også at alkohol er et svært dårlig sovemiddel. Man sovner saktens lettere, men søvnen blir påviselig av en dårligere kvalitet enn søvn uten alkohol. Det forstyrrer søvnens naturlige faser, og man får da mindre utbytte av søvnen enn alkoholfri søvn.

Lykke til og sov godt ! :)

Medisiner
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål
