Ta med et skriv til legen, om du ikke tror du får formulert deg

Hei, jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Er 26 år gammel mann og sliter mye med motivasjon og selvtillit i livet. Noe av dette skyldes ting som jeg tenker jeg bør gå til lege med for å få svar på. Er nok hypkondrisk av meg, men på grunn av lav selvtillit og dårlige evne til å åpne meg, så resulterer det ikke akkurat i noen legebesøk for det om og bekymringene lever videre, selv om jeg føler jeg burde gå.
Nå har jeg også vært i den situasjonen en stund at for å gå til lege bør jeg først bytte fastlege, fordi jeg har en fastlege i en annen del av landet, men dette forsinkes av redselen for å velge feil lege, så da blir det liksom ikke noe av.
Nå for tiden tenker jeg mest på dette rundt dårlig positur, skjev kjeve (som jeg føler jeg har, dårlig tannstilling blant annet), at jeg ikke trener og generelt dårlig kroppslig symmetri både i ansikt og resten av kropp. Jeg er redd for å begynne, blant annet på grunn av at jeg er redd for å trene feil, at kroppen min ikke skal tåle belastningen (da jeg føler jeg har kjent på ekstra hjertebank ved intensiv trening før) og fordi jeg er redd for å lukte vondt. Det å lukte vondt er også noe jeg går rundt og er bekymret for at jeg gjør på daglig basis, uten at jeg nødvendigvis har gode grunner for det.
Jeg tenker at det ville vært enklere for meg å snakke med en lege, dersom de først kunne fått tilsendt et brev av meg i forkant, som forklarer situasjonen. Men det virker på meg som de fleste legesentre ikke tar i mot den slags. Jeg er redd for at legen ikke nødvendigvis vil få tak på alt det jeg tenker på ellers, da det er ting jeg er redd for å ta opp muntlig. Føles enklere skriftlig.
Føler blant annet at jeg burde henvises til en fysioterapeut for å evt. sørge for å gjøre det som kan gjøres for symmetri og trening av kropp. Ble kjent ikke tjenestedyktig for 7-8 år siden på grunn av at de ikke ville belaste ryggen. Burde sikkert gått da, men gjorde det aldri.
Noen tanker om hvordan jeg burde angripe dette?

mann
26
Hei.

Takk for et fornuftig og godt formulert brev. Du er åpenbart veldig god til å formulere deg skriftlig, og du har tanker om at det kunne vært en nyttig måte å kommunisere med en lege på. Det er det, og jeg anbefaler det veldig ofte. Mange blir noe stressa hos legen, og der kan være lite tid, og så glemmer en halvparten av det en skulle ta opp. "Prestasjonsangst", -klarer jeg å få formulert meg?- kan også være riktig ødeleggende for dialogen og utbytte av legetimen. Det er jo nemlig slik at det viktigste i en legetime er kommunikasjonen, ikke minst det å få formulert og forklart legen HVORFOR en kommer, og HVA en ønsker å få ut av legetimen. Slike "bestillinger" er imidlertid veldig nyttige, ikke minst for legen, som da vet bedre hvordan han/hun kan få hjulpet pasienten på en optimal måte.

Du skriver at det virker på deg som at de fleste legesentere ikke tar imot et skriftlig brev fra en pasient til en lege. Det tror jeg absolutt ikke stemmer, og jeg ser ikke for meg en almenlege som ikke ville finne det nyttig, og derfor ville lese det.
Men om det nå mot enhver formodning skulle være tilfelle, så gjør du det heller slik:

Skriv ned det du ønsker å fortelle legen, og HVORFOR du kommer og HVA du ønsker å få igjen for legetimen, i brevs form før legetimen. Når du så går inn til legen, så har du med deg dette brevet i handa, og sier innledningsvis at "jeg har skrevet noen ord til deg her om hvorfor jeg kommer, for jeg synes jeg formulerer meg bedre skriftlig enn muntlig, og er så redd for å ikke få frem poengene mine om i en samtale", og "en annen lege jeg har vært i kontakt med, anbefalte meg derfor sterkt at jeg skrev dette til deg og tok det med, slik at du kunne få lese det før legetimen" (Dette er en god en, så følg det rådet!)

Da får legetimen en flying start, og du har hjulpet legen betraktelig (faktisk) til raskere å komme til poenget og til forståelsen av hvorfor du er der, og det igjen gjør at legen får en bedre mulighet til å hjelpe deg på en optimal måte.

Det er forsåvidt nesten vel så bra å ta med et brev på denne måten, som å sende det i forveien, for da har legen garantert glemt alt sammen, når du kommer til time en del dager senere. Men når legen leser det helt innledningsvis i legetimen, har det stor nytterverdi, både for legen og følgelig også for deg.

Enhver lege vil sette pris på noe slikt, det gjør jo faktisk jobben til legen lettere, om en ser det fra legeperspektiv, så følg rett og slett mine konkrete oppskrifter her, så går dette garantert kjempebra. Det at du åpenbart er så god til å formulere deg skriftlig, slik du viser her, øker nytteverdien ytterligere av en slik plan.
Du kan i veldig stor grad bruke mye av det du har skrevet til oss her også. Evt bare ta med den en utskrift av ditt spørsmål, og gjerne også mitt svar om du ønsker det.

Lykke til!

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no