Tørrhoste, blodtrykksmedisiner

Hei,
Ønsker å stille følgende spørsmål til Lommelegen:
Min sønn er 44 år gammel. Han har det siste året hatt konstant tørrhoste, blir lett andpusten og sliten ved fysisk aktivitet (fjellturer og turer i skog og mark). Han bruker blodtrykksmedisin, men har aldri røkt. For ca en måned siden var han hos lege og fikk konstatert 74% lungekapasitet.
- Hvor alvorlig er dette og hva er normalt for en på denne alder?
- Har lest at visse typer blodtrykksmedisin kan forårsake tørrhoste, hvis dette er tilfelle - kan det også forårsake nedsatt
lungekapasitet?
- En event. røntgenundersøkelse er oppgitt av legen til å måtte påregnes en ventetid på ca tre måneder. Bør min sønn prøve å
komme seg til denne undersøkelse tidligere (øyeblikkelig hjelp?)
Hilsen en bekymret far.

mann
Hei

Det stemmer at noen blodtrykksmedisiner kan gi svært plagsom tørrhoste som bivirkning. Det er faktisk heller vanlig, og jeg har sett mange tilfeller av dette.
Det er såkalte ACE-hemmere, som for eksempel Captopril, Enalapril, Renitec, Lisinopril, Zestril og Triatec. Bruker han noen av disse, så er det enhver grunn til å tenke at det kan være en bivirkning, og det bør han isåfall ta opp med legen, for isåfall, -om det er tilfelle- så forsvinner ikke hosten igjen før en slutter med medisinen. Og ingen kan eller skal bruke en medisin som gir kronisk tørrhost som bivirkning, naturligvis.
Disse medisinene kan også gi tungpust som bivirkning, og de kan gi astmaliknende sykdomsbilde, altså med reduserte verdier ved "pusteprøver".
Bruker han slike medisiner, så kan det altså teoretisk være forklaringen på resultatet av lungetestingen.

Isåfall vil ikke et røntgenbilde vise noe som helst av informasjon her. Da handler det om å kutte ut medisinen, for å se om det bedrer symptomene og lungefunksjonsprøvene.

Dette er naturligvis viktig å ta opp relativt snart, og ikke gå og vente på røntgenbildet som neste skritt videre.

Når det gjelder om han bør til røntgen snarligere enn tre måneder, så har jeg egentlig ikke nok informasjon her til å kunne uttale meg om dette. Hvis legen hadde mistanke til alvorlig sykdom f.eks. kreft, så hadde legen naturlig nok henvist ham til snarlig røntgenbilde. Hvis legen derimot mistenker f.eks. astma, så vil et røntgenbilde ikke ha særlig informasjonsverdi i det hele tatt. Hvorvidt det er et astmaliknende sykdomsbilde og resultat av pusteprøvene som foreligger her, vet jeg ikke naturlig nok, men det kan jo din sønn høre med legen sin om. Hvis det er astmaliknende funn på pusteprøven, og han bruker slike medisiner som nevnt ovenfor, så er første prioritet å kutte ut medisinene for å se om det løser problemet, hvilket det kan. Tørrhosten pleier å forsvinne raskt og effektivt når man slutter med slike medisiner, i de tilfeller hvor medisinen er årsaken (altså en bivirkning)
Bruker han ikke slike medisiner, og pusteprøvene viser et astmaliknende bilde / resultat, så må han jo få utskrevet astmamedisiner av legen sin nå, fremfor å gå å vente på et røntgenbilde, som vanligvis gir lite informasjon ved evt astma.

Her er man "hvis", som du ser, så på bakgrunn av de ufullstendige opplysninger jeg har her, kan jeg ikke bli mer spesifikk og konkret. Men jeg håper allikevel at informasjonen her kan være til nytte videre. Ha det bra.


Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no