SVT

Hei. Under sesjon til militæret fikk jeg påvist via røntgen forstørret hjerte. På oppfølgingskontroll viste dette seg å være feilmålt. Som 24 åring var jeg hos hjertespesialist i forb. m utvikling av panikkangst med ultralyd av hjertet, og fikk beskjed om at alt var fint. Har en mor med klaffelekkasje i hjertet, og en morfar som døde som 63-åring av infarkt pga aneurisme. Ellers ingen hjerteproblemer i familie. Jeg trener og spiser sunt. Snuser, drikker en halvliter øl ca annenhver dag i forb. m mat. Som 32 åring ble jeg plaget med ekstraslag, og gikk gjennom mange EKG på legevakt og fastlege som til slutt klarte "fange" et, og det ble forklart som SVES. Fastlege mente det var helt unødvendig med nye utredninger av hjertet, og at dette var angst. Slo meg til ro med det, og frekvensen, som gjerne lå på 20-30 stk pr dag (iallefall de jeg merket selv) avtok da jeg sluttet bekymre meg for dem, til rundt 1-2 pr uke. I dag er jeg 42 år gammel, og på trening for noen uker siden oppdaget jeg en ny vending, hvor det i et par minutter var slik at hvert tredjeslag var et ekstraslag. Det gikk over da jeg satt meg ned. Legevakten mente det ikke var grunn til bekymring, EKG og lytting på hjertet var fint. Opplevde ikke noe ubehag annet enn redsel. I etterkant har jeg hatt noen daglige enkeltvise ekstraslag igjen, men trening går fint. Dette har derimot økt angsten min kraftig igjen, og jeg kjenner meg veldig nedfor fordi et tungt tidspunkt i mitt liv med masse bekymring over dette er tilbake. Jeg blir ganske nedkjørt av slik angst. Særlig har jeg blitt engstelig for en artikkel jeg leste om ny forskning fra 2015 som ledet til overskrifter i engelsk media om at ekstraslag kanskje ikke var så harmløse likevel, og at de kunne indikere utvikling av hjertevsikt om frekvensen var høy. Mitt spørsmål er egentlig to: bør jeg dra til hjertespesialist igjen slik jeg gjorde som ung? Og, er det i Norge nå også oppfattet slik at hyppige ekstraslag kan være farlige? På forhånd tusen takk.

mann
42
Hei,

Jeg forstår at dette er bekymringsfullt for deg. SVES er vanlig, ubehagelig og skremmende for folk som har det. Som du har opplevd, med angst kan det føles ekstra ubehagelig, og man kan få mange andre symptomer i tillegg til de ekstra hjerteslagene. De du har lest om som kan være farlige er såkalte SVTs. Samtidig har det vært et par store studier som har vist at hyppige (mer enn 102 slag/dag) SVEs kan være relatert til atrieflimmer. Dette er vesentlig hos eldre over 75 som har en eller flere risikofaktorer som diabetes, hjertesvikt, høyt blodtrykk, slag og drypp. Du har ikke noen av de andre risikofaktorene for utvikling av atrieflimmer, så jeg tror du kan slappe av og stole på fastlegen din.
Jeg tror ikke du behøver gå til en kardiolog igjen, men hvis det plager deg kan du få en beta-blokker som kan hjelpe hjertet å unngå disse ekstra slagene.
Det er ellers bra at du trener regelmessig.

Med vennlig hilsen,

Nina Bryhn, MD

<p>Nina C. Bryhn, MD</p>