Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Svimmelhet etter måltider

Svimmelhet etter måltider

Tirsdag 27. oktober 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

hei er en mann 35 år som stadig blir svimmel etter jeg spiser det kan vare opp til 30sek å det er så ille at jeg må holde meg fast vet dere hva dette kan være mvh kRelevante sykdommer/medisiner: astma

Mann, 35 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei og takk for henvendelsen! Du skriver at du opplever å bli svimmel etter måltider. Det kunne vært hensiktsmessig å vite om dette skjer etter inntak av noen spesielle matvarer og hvor lang tid etter inntatt måltid disse svimmelhetsanfallene opptrer. Jeg vil allikevel anta at den absolutt mest sannsynlige forklaringe på dine plager er at du har det som heter reaktiv hypoglykemi. Reaktiv = som reaksjon på "noe" (dvs måltidet) Hypoglykemi = lavt blodsukker Dette kan du få utredet hos din lege, i form av en utvidet glukosebelastningstest, hvor du drikker en tilmålt mengde druesukker i fastende tilstand, og så måles blodsukkeret og en del hormoner, bl.a. C-peptid og insulin, hver 15.minutt i 2 timer. Da får en en kurve som viser hvordan kroppen din forbrenner sukker og hvordan din insulinproduksjon er. Dette kan bekrefte diagnosen, men jeg synes egentlig at diagnosen virker rimelig sikker, bare ut fra din symptombeskrivelse, så i praksis behøver du knapt å få dette gjort, er min oppfatning. Diagnoser kan stilles uten blodprøvesvar også ! Det du altså mest sannsynlig har er noe vi kaller ”reaktiv postprandial hypoglykemi”, altså at blodsukkeret faller raskt under påvirkning av insulin etter måltider. Dette skjer særlig rundt 30-90 minutter etter inntak av høyglykemiske karbohydrater (sukkerrik eller stivelsesrik mat). Symptomer som svimmelhet,rastløshet, varmefølelse, svette m.m. skyldes hormonene adrenalin og kortisol som utskilles når blodsukkeret faller raskt (blodsukkeret behøver ikke å være lavt bare det at det faller raskt er nok). Den beste løsningen er å redusere mengden mat som gir rask blodsukkerstigning. Når man først spiser høyglykemisk mat, er det viktig å kombinere den med protein-, fett- og fiberrik mat, fordi dette demper blodsukkerstigningen, slik at man dermed ikke får et stort fall deretter heller. Videre kan det være lurt å begynne måltidet med en salat med vinaigrette (altså olje og eddik eller sitron). Syre i maten demper nemlig blodsukkerstigningen, fordi den fører til at magesekken tømmer seg saktere. Til slutt vil jeg nevne at det finnes kosttilskudd og medikamenter som delvis hemmer nedbrytningen av sukkerarter og stivelse i tarmen, noe som igjen medfører lavere blodsukkerstigning etter inntak av høyglykemisk mat. Du vil finne kosttilskudd som inneholder Phase 2 (phaseolamin), mens medikamentet med enda bedre virkning heter Glucobay (Akarbose). Begge vil imidlertid kunne gi økt luft i magen fordi deler av inntatt karbohydrat ikke fordøyes helt. Har du behov for mer informasjon, hjelp og kostveiledning er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på Dr. Lindbergs Klinikk. Lykke til!
Vennlig hilsen

Sist besvarte spørsmål
