Svelgeproblemer: maten passerer ikke

Hei! Min far på 64 år er sterkt plaget med at mat setter seg fast i halsen. Han beskriver det som at munnen fylles med mat og spytt, han klarer verken å svelge eller snakke når dette skjer. Å forsøke og drikke vann gjør det verre, etterhvert begynner han å svette og føler seg svært uvel. Slike anfall har som regel kommet under måltid med kjøtt, men det har skjedd ved all type mat. Han har alltid vært en frisk, slank og trent mann, har vært i full jobb inntil nylig og har vel knapt vært hjemme fra jobb i løpet av arbeidslivet. Ingen angst eller andre psykiske plager og han trives godt i sosialt lag. Disse problemene med maten startet for ca 5 år siden. Han var til gastroskopi for 4 år siden hvor de konstanterte spiserørsbetennelse. Han fikk da en kur med Somac uten at det hjalp noe. Ingen tegn til spiserørsbrokk eller annet.

Blodprøvene han har tatt hos fastlegen er normale.

 

kvinne
41
Hei.

Din far skal naturligvis overhodet ikke akseptere å ha det slik, og må naturligvis utredes videre, slik at en kan finne årsaker og evt løsninger. Det kan teoretisk skyldes alvorlig sykdom også, jfr vektnedgangen.
Fastlegen bør kanskje henvise ham til videre utredninger, f.eks. røntgen med kontrast eller vurdering hos kirurg i første omgang. Han kan nevne en mulig diagnose: Akalasi / achalasi, som består av kramper i spiserøret som gir problemer med å få maten til å passere.

Videre så kan det vurderes om han kanskje bør prøve seg uten Simvastatin i en periode, for det kan ha en lang rekke bivirkninger, også fra mage-tarmsystemet, inkl oppkast, som vel dette ikke er, men det kan vel sees på som beslektet med det du her beskriver. Hvis plagene forsvinner etter noen uker uten den medisinen, så er jo det et bevis, og da kan han isåfall ikke bruke den medisinen mer. Diskuter den muligheten med legen også. Det bør nok vurderes, for det er ingen absolutt utenkelighet, og uten å forsøke det, kan man i aller verste fall gå glipp av diagnosen og løsningen.


Håper at dette kan være til nytte. Få ham til lege, det er åpenbart riktig og nødvendig her.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no