Svelge- og pusteproblemer hos 84-åring: Kan skyldes alvorlig sykdom

Hei
Jeg er mann 84 år. Har de siste 20 årene hatt systemisk mykose av T.Rubrum. Det har voldt en del plager. Bl. a. septisk artritt begge hofter, og op. med innsetting av proteser. I tillegg er det vanlige hudutslett som jeg nå har funnet en måte å behandle på med ikke giftige naturlige midler. Forøvrig forholdsvis god helse.
.Den siste måneden har jeg hatt en plage jeg ikke finner ut av. Det er langvarige hikke-perioder med refluks av ikke surt , trådtrekkende slim-skum på tom mage.En refluks for hvert hikk.
Etter spising kommer mageinnhold opp som skum. Til å begynne med stoppet jeg hikken i perioder med forsiktig spising av havremel- vann-grøt .Sukker på grøten forverrer Dette har hjulpet en stund.
I tillegget et merkelig fenomen:
I sammen med hikkeperiodene er det nå økende forekomster av innsnevring av luftrøret. Får ikke puste inn eller ut.
En skremmende ralle-lyd ved forsøk på innpust. Hittil har jeg klart å få pusten i gang. Er kona i nærheten kommer hun
ilende til og slår meg på ryggen med hendene. Det pleier hjelpe. Finnes det noe råd for disse plagene ?

mann
84
Hei.

Du er en 84 år gammel mann, som nå opplever symptomer fra både spiserør og luftrør. Der kommer mageinnhold opp ved hikking, og du opplever problemer med å puste. Spiserør og luftrør ligger helt inntil hverandre, slik at sykdom i det ene organet lett kan gi symptomer fra det andre.

Det du beskriver er egentlig ganske dramatisk og alvorlig, med rallelyder og problemer med å få puste, sammenholdt med symptomer fra spiserøret.
Og i din aldersgruppe vet vi at alvorlig sykdom oppstår ikke helt sjeldent.

Her er det bare en ting å si, og det er å ta konklusjonen først:
Dette skal du så snart som overhodet mulig oppsøke lege for. Jeg kan naturligvis ikke stille diagnoser over nett, men dette kan faktisk skyldes alvorlig sykdom, f.eks. noe som blokkerer både luftrør og spiserør, og da tenker vi naturligvis på kreft.
Her er nok utgangspunktet at vi skal tenke i slike baner, "inntil det motsatte er bevist".

Jeg har selvfølgelig ikke til hensikt å skremme deg, men så lenge dette faktisk kan skyldes alvorlig sykdom, er det ikke mulig å hverken si eller gjøre noe annet enn å be deg gå til lege snarest.
Og viser det seg å ikke skyldes alvorlig sykdom, så er jo det flott, men dette er du nødt til å finne ut av snarest.

Lykke til.


Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no