Lommelegen tekst
Søk blant 43,756 spørsmål og svar.

Spondylolyse

Spondylolyse

tor, 16/12/2004 - 00:00

Spørsmål

Spørsmål: 

Hatt bekkeløsning siden 2001,mye værre etter 3 sv.skap.
Har og fått diagnosen spondylolyse. Midstill prolaps.
Står på venteliste til spesialist,kan du fortelle litt om denne diagnosen, er det noe mulihet for operasjon og bedring i da såtilfelle ?
Har fått med. mot senebet, men ingen virkning.
Klarer ikke bøye meg på det værste.

Takk for svar.

Kvinne, 28 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!

Spondylolyse er et latinsk ord for at virvelens bue baktil som ligger rundt ryggmargskanalen ikke er sammenhengende, men har en eller to "brudd" som vanligvis er medfødt. Dette ser vi relativt ofte på røntgenbilder av friske rygger - og betyr ikke nødvendigvis sykdom eller plager.

I noen tilfeller vil imidlertid virvelen i dette nivået gli litt fremover, og dette kan lage trange forhold i ryggmargskanalen og presse på nerverøtter. Tilstanden kan fremskynde utvikling av slitasje i ryggen.

Et prolaps er en utposning av støtputen mellom virvlene. Hvis denne utposningen går ut i ryggmargskanalen kan den også lage trange forhold for ryggmarg og nerverøtter. Hvis det er både prolaps, slitasje og spondylolyse med glidning (såkalt spondylolisthese) i et nivå, kan summen av alt dette gi symptomer og plager fra ryggen.

Et prolaps kan opereres, og det kan også spondylolysen, men alt avhenger av om symptomene sannsynlig stammer fra disse forandringene - hvis ikke vil det jo være meningsløst å operere det. Dette må vurderes fra person til person og fra røntgenbilde til røntgenbilde - og vurderingen gjøres av en nevrolog eller en kirurg.

Bevegelsesapparatet
Vennlig hilsen

Dr. Roar Pedersen, røntgenlege
