Lommelegen tekst
Søk blant 44,751 spørsmål og svar.

Spørsmål om HIV

Spørsmål om HIV

Mandag 21. januar 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei.

Jeg lurer på hvor lenge en som er HIV smittet kan gå uten medisin?
Hvilken symtomer har en med hiv smitte?

Jeg var sammen med eer jente som brukte videx.
Tok dette opp med min lege, men han viste ikke va det var.
Dette var i 1994.
har slitt med psykiske problemer etter den tid.

Mann, 46 år

mann
46

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei og takk for spørsmålet!
Du lurer på hvor lenge en som er HIV smittet kan gå uten medisin. Det finnes ikke noe enkelt svar på det, fordi det avhenger av svært mange faktorer, blant annet hvordan vedkommende lever, om vedkommende lever sunt osv. Selv om en smittet person ikke har noen symptomer, vil viruset formere seg og infisere nye celler i immunforsvaret.
Imidlertid så kan det gå svært kort fra smitte til utvikling av symptomer på svekket immunforsvar. Så kort tid som 1-2 år forekommer, men gjennomsnittelig tar det 7 til 12 år før man utvikler symptomer.
Noen pasienter får det vi kaller akutt HIV- syndrom etter en inkubasjonstid på 3–6 uker. De utvikler et mononukleoselignende (kyssesyke) sykdomsbilde med feber, faryngitt (en type halsbetennelse), hovne lymfeknuter på halsen, ledd-/muskelsmerter og ofte et utslett over store deler av kroppen (mage spesielt).
Hos de aller fleste er imidlertid primærinfeksjonen uten symptomer.
En hel del av disse utvikler etter kortere eller lengre tid en generell tilstand med mange hovne lymfeknuter uten andre symptomer, mens andre er helt uten symptomer inntil de eventuelt etter mange år får symptomer med feber, nattesvette, tretthet, diaré, vekttap og tegn på immundefekt som f.eks. sopp i munnhulen (candida albicans), oral håret hvitfarging (leukoplaki) på siden av tungen, utbrudd av helvetesild eller økende plager med tilbakefall av herpes simplexinfeksjon.
Alvorlige symptomer på AIDS er når pasienten stadig får banale infeksjoner, som vanlige mennesker ikke har noen problemer med å bekjempe, men som AIDS pasienten faktisk kan dø av.
Videx er middel mot virus som skal brukes i kombinasjon med andre antivirale midler mot HIV.

Du sier du var sammen med henne for ca. 14 år siden og har fått psykiske problemer på grunn av dette. Har du ikke testet deg på disse 14 årene, så tror jeg du trygt kan gjøre det nå. Det er stor sannsynlighet for at du i løpet av disse årene ville ha utviklet symptomer på sykdommen.

Håper dette har vært til hjelp.

Lykke til!

Infeksjoner
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

Ønsker råd om hva slags blodtrykksmedisin som kan passe for meg. Jeg startet i 2006 med Centyl Mite. Det fungerte helt til for ca 2 års siden. Da...
Hei! Jeg var i sist uke til fastlegen, på grunn av et lite utbrudd av trøske i ganen. Han mente ikke det var noe spesielt, men han tok likevel litt...
Hei! Har over tid vært plaget m svimmelhet, "light-headed", ekstrem tretthet, "tom for krefter", rastløse og prikkende ben, nummen i hender og tidvis...
Hei! Jeg var i utlandet og hadde noe utslett og rød hud i ansikt så gikk på apoteket og fikk reseptfritt betamethasone 0.05 g i kremform ( den...
Hei! Jeg er gravid i uke 14/15 og fikk i går påvist bakteriell vaginose. Jeg fikk med meg behandling i form av dalacin 100mg vagitorier jeg skulle...
Jeg ble bitt av flått i 2009 og fikk påvist borrelia, og fikk en sterk penicillinkur, og ble også operert for veskeansamling i ankelleddet. Fikk...