Smerter nederst i endtarm- proktitt

Hei. Jeg sliter med sterke magesmerter. Det begynte med sterke smerter nederst i magen og jeg måtte akutt på toalettet, dette varte ca. en uke. De siste to ukene har jeg hatt konstante magesmerter, det kjennes enda ut som om jeg må på toalettet, men det kommer ingen avføring. Det føles akkurat som urinveisinfeksjon, bare at det er snakk om avføring istede. Smertene er der hele tiden også mellom toalettbesøk.Ved aktivitet forverrer smertene seg og jeg føler en trang til å gjøre fra meg øyeblikkelig. Det føles som om avføring er helt i endetarmen og at jeg ikke klarer å holde igjen. har ikke hatt feber.Nå har jeg avføring ca. hver tredje dag og den er fast og normal farge. Jeg har prøvd å drikke biola, uten noe hell. Hva kan jeg gjøre for å redusere smertene? kan man gjøre noe slik at det ikke kjennes ut som om jeg må gå på toalettet hele tiden?

Kvinne, 24 år

kvinne
24
Hei og takk for spørsmål.
Du har altså hatt sterke smerter nederst i magen i en uke, som endte med toalettbesøk. Deretter, i de to siste ukene, har du hatt konstante magesmerter som kjennes ut som de foregående beskrevne smertene, men nå kommer det ikke avføring.
Slik jeg forstår det så har du smerter som kan lokaliseres til endetarmen, avføringsmerter.
Uten å ha undersøkt deg synes jeg dette virker vanskelig å kommentere via nettet.
Slik jeg ser det bør du undersøkes av din lege, eller av en lege på en kirurgisk poliklinikk, med såkalt rektoskopi eller anoskopi på legekontoret.
Anoskopi er en undersøkes av nedre delen av endetarmen og fastlegen din kan gjøre dette.
Jeg synes med andre ord ikke du skal gjøre så veldig mye med smertene, før legen har funnet ut hva som er galt.
Smerter er kan gi en uvurderlig pekepinn på diagnosen og fastlegen din kan deretter ordinere noe smertelindrene, dersom smertene er sterke.
Dette kan dreie seg om en betennelse i endetarmen, en proktitt, og det skal derfor behandles av kyndig helsepersonell.
Hva slags diagnose dette kan være vil jeg ikke spekulere i, men noe alvorlig synes det ikke å være.
Jeg håper svaret er klart og greit.
Lykke til og god bedring!

Eyolf Klæboe Faleide, lege
