Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Smerter i testikkel

Smerter i testikkel

Torsdag 2. desember 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei.

For halvannen uke siden voknet jeg opp på morgenen med store smerter i venstre testikkel - ikke spesielt hoven, men veldig vond å ta på. Nå har smerten i selve testikkelen forsvunnet, men jeg har fortsatt en form for smerte som sprer seg fra testikkel og ut i venstre bein. Legger godt merke til denne smerten når jeg går, og spesielt når jeg sitter i bil, på kontostolel osv. Bitestikkelen virker fortsatt litt hoven i forhold til høyre side. Kan dette være en betennelse i bitestikkelen som bør behandles, eller kan det bare skyldes at testikkelen har kommet i klem i løpet av natten...?

De siste par årene har jeg også følt at penis er blitt veldig slapp i slapp tilstand - kan nesten klemme den helt sammen. Ifm fysisk aktivitet som f.eks fjellturer, "kryper penis i hi" - noe den ikke har gjort tidligere i slike situasjoner. Jeg har hatt et veldig dårlig kosthold i tilsvarende periode - spiser veldig lite i forhold til aktivitet, kanskje dette kan være en medvirkende årsak?

Etter onanering, så blir det veldig fort veldig sur lukt fra under forhuen - selv om jeg vasker meg grundig rett etterpå! Det blir ogsp veldig fuktig under forhuden. Men, jeg opplever ikke den samme lukten ved vanlig samleie. Jeg har ikke hatt dette problemete tidligere - vodt sur lukt etter onaering.

Mann, 31 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Når det gjelder smertene i testikkelen din så kan denne skyldes en infeksjon i bitestikkelen, såkalt epidydimitt. Andre mulige forklaringer er betennelse i selve testikkelen (orchitt), dette er en infeksjon som ofte kommer hos menn som får kusma i voksen alder. En mer alvorlig tilstand er hvis testikkelen snurret rundt sin akse, dette kalles testistorsjon og fører raskt til at blodtilførselen til testikkelen forsvinner. Imidlertid er dette en tistand som som oftest gir ekstreme, og akutte smerter slik at det er svært få som dette skjer med som ikke oppsøker lege. Siden du virker som å ha kunne levd nærmest normal så er nok ikke en slik torsjon særlig sannsynlig hos deg. I tillegg er dette noe som stort sett skjer i barne- og ungdomsårene. Imidlertid har mange menn små utvekster på testikkelen som også kan snurre rundt sin egen akse. Dette er ikke like vondt og ikke farlig, men kan selvfølgelig være svært plagsomt. Som du skjønner så er det mange forskjellige mulige forklaringer på plagene dine og en sikker diagnose kan man ikke stille uten å undersøke pungen og penis. En betennelse i bitestikkelen, som nok er mest sannsynlig i ditt tilfelle, kan gå over av seg selv, imidlertid trenger man av og til behandling med antibiotika. Skulle plagene dine vedvare ville jeg tatt en tur til fastlegen slik at hun eller han kan få undersøkt deg. Jeg har lagt ved en link på toppen av dette svaret som forteller litt mer om slik betennelse. Når det gjelder dette at penisen din er blitt "slappere" i slapp tilstand så er nok dette bare forandringer som er aldersbetinget. Både huden og bindevevet i kroppen vår blir løsere med årene og spesielt i penis kan nok dette merkes ganske raskt etter at tenårene er over. Den vonde lukten under forhuden etter onanering er jeg noe usikker på. Vi menn skiller ut en væske fra kjertler langs urinrøret samt under forhuden, denne væsken er ment til å hjelpe til med "smørningen" under samleie. Dette er ikke særlig godt utviklet hos oss mennesker mens hos dyr er det en viktig funksjon. Når du onanerer så vil det stimulere til økt utskillelse av slik væske både under og en stund etter onanering. Siden denne væsken ikke blir "vasket" bort når man onanerer slik som den vil bli under et samleie, så kan det godt tenkes at det er denne væsken som gir lukt i ditt tilfelle. Du kan derfor prøve å la det gå litt tid før du vasker penis etter onanering og se om det hjelper. Håper dette har vært til hjelp!
Vennlig hilsen

Dr. Sturla Pilskog, allmennlege


Sist besvarte spørsmål
