Lommelegen tekst
Søk blant 44,563 spørsmål og svar.

Smerter i kne

Smerter i kne

Søndag 6. februar 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg har i flere uker vært plaget med smerter i venstre kne. Hovedsakelig og nesten kun om natten. Våkner av smertene, at de stiger, topper seg, for så å roe seg ned igjen til å ulme. Ingen hevelse. Dette gjentar seg flere ganger om natten, noe som forstyrrer nattesøvnen og skipler dagene. Dette har pågått hver natt i flere uker. På dagtid fungerer kneet normalt, ingen smerter verken ved belastning eller andre ting. Har oppsøkt lege. Fikk betennelsesdempende medisiner, noe som ikke hjalp. Tilstanden vedvarte. Venter på svar fra røntgen. Har prøvd å legge is, varme og ibux-gele på kneet om kvelden og natten, uten at det har hatt virkning.

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har lavt stoffskifte. Har hatt det i flere år. Går på levaxin og cipramil.

Kvinne, 36 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!

Knesmerter kan ha mange årsaker og disponerende faktorer. Det kan være overbelastningstilstander som tendinitter (betennelse i sener), bursitter (betennelse i slimpose) og patellofemoralt syndrom (smerter fortil i kneet, bak kneskjellet). Andre årsaker er artrose (slitasje av brusken), eller artritt (betennelse i leddet som ved leddgikt eller etter infeksjoner andre steder i kroppen). Ved artritt er leddet som oftest hovent, varmt og det er nedsatt bevegelighet (stivt). Dersom det i tillegg er feber og man har nedsatt allmenntilstand må infeksiøst artritt mistenkes. Skader (traumer) mot kneet kan gi ligamentskader, meniskskader og brudd (fraktur). Har du tidligere hatt skade mot kneet? låsninger?, følelse av at kneet svikter? smerter i et annet ledd?. Hvordan er vekta? Kan du få smerter når du sitter lenge? Hvor er smerten lokalisert fortil eller baktil?
Artrose (slitasjegikt) kan oppstå dersom du tidligere har hatt en skade eller infeksjon i kneet. Artrose smertene begynner først ved og etter belastning. Startsmerter kan være fremtredende, hvilesmerter og nattlige smerter ved langtkommen sykdom. Artrose kan man se ved overvekt.
Røntgen av kneet vil gi diagnosen.
Man kan også ha artrose mellom kneskjellet og lårbenet. Det gir typisk smerte fortil i kneet som fremprovoseres ved gange i oppover og nedoverbakke, samt å sitte med bøyd kne. En tilstand som kalles patellofemoralt smertesyndrom gir også et lignende bilde med smerte fortil i kneet, men hvor det ikke påvises noe artrose på røntgen. Tilstanden sees hyppig hos unge jenter samt personer som nylig har startet opp med intensiv løping. Sviktfølelse og låsningstendenser er tilleggsymptomer.
Det er litt underlig at du bare har nattlige plager. Artritter som kan skyldes en reaksjon etter andre infeksjoner i f. eks luftveier, tarm eller klamydia gir en mere markant artritt med betydelige plager som hevelse og nedsatt bevegelse. Røntgen svaret vil gi en god del tilleggsinformasjon.

Bevegelsesapparatet
Vennlig hilsen

Alf Kristoffer Ødegaard, lege


Sist besvarte spørsmål

Jeg har vært plaget av søvnproblemer i 15 år. Går i dag på både Imovane og Vallergan. Det jeg lurer på er om det er skadelig å ta en Imovane den...
Hei. Jeg tror jeg har astma. Har vært hos fastlegen min og tatt sånn puste prøve. Den viste litt under skalaen. Men fastlegen min sa fortsatt at jeg...
Hei. Jeg er en 24 år gammel kvinne uten påviselige sykdommer eller plager som den siste måneden har vært plaget av små blødninger og menslignende...
Kan dette forveksles med nyrebekkenbetennelse hos damer, ved besøk hos lege. Hvis han ikke blir gjort klar over at hun kan være smittet av mus....
Hei. Jeg spiser et lavkarbokosthold for å bli kvitt en god del kg (BMI 29, vil ned til 23 igjen) som ble forårsaket av en medikamentbivirkning (...
Hei, Jeg har tatt en del prøver hos legen. Grunnen til at jeg ville sjekke meg er fordi jeg ikke spiser kjøtt og ville forsikre meg om at jeg ikke...