Lommelegen tekst
Søk blant 45,069 spørsmål og svar.

Smerter etter ankelbrudd

Smerter etter ankelbrudd

Torsdag 10. februar 2011

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg brakk ankelen for ca 10 uker siden fire brudd, også et komplisert som innbefattet leddflaten. Måtte ha 3 operasjoner for å avstive leddet før endelig operasjon, som ble foretatt over 2 uker etter at bruddet oppsto. Da ankelen var for hoven for hel gips ble jeg sendt hjem med gipsplate bak legg og under fot.

Etter 2 uker ble det lagt full gips. Mens jeg hadde bare halv gips gled krykken framover og jeg falt. Tok da for meg med den skadde foten, og fikk svært vondt oppå fotbladet. Da jeg kom for å få lagt hel gips var det kommet en blemme oppå det hovne fotbladet. Røntgen viste ikke noe brudd. Jeg fikk gipsen fjernet for halvannen uke siden og er nå under opptrening.

Fotbladet er fortsatt svært ømt, og i tillegg er det kommet til en kul under foten, helt ute ved tåballen mellom 3. og 4. tå. Det kjennes ut som kulen er i beinet, mellom mellomfotbein og tåbein. Den er vond å trø på (kjennes som å trø på en ert), og undersiden av foten er iblant så hoven at tærne (stortåa unntatt) ikke berører underlaget når foten hviler lett mot det. Min fysioterapeut "knar" fotbladet en del og har også brukt ultralyd i området der kulen ligger, men det gjør det nesten verre.

Hva kan dette være? Ankelen er forresten også svært vond, ikke bare når jeg trener å gå men også når jeg står, selv når jeg ikke legger trykk på fote.

Kvinne, 59 år

kvinne
59

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei. Det høres ut som om du har hatt et vanskelig brudd, og følgelig er dette noe som kan ta tid å trene opp igjen. Du har altså vært igjennom 4 operasjoner, og kan forstå at du har vært gjennom en tøff periode. Da er det nok fortvilende at du plages med smerter, både i ankelen og under foten. Når ankelen har vært holdt i ro over en såpass lang tid som 8 uker, vil den stivne til. Dette er grunnen til at ankelen fortsatt verker. Det er heldigvis slik at bedring kommer gradvis, selv om det nok noen ganger sliter litt på tålmodigheten. Det at du har hjelp av en fysioterapeut, er ofte en svært god hjelp i prosessen å bli bedre. Det er i denne første perioden du vil kunne ha best fremgang, og det er derfor supert at du får hjelp og støtte nå. Som nevnt, kan dette likevel ta tid, og det er godt mulig at ankelen vil bli stivere enn den var forut for bruddet. Når det gjelder fotbladet som er ømt, og kulen under på tåballen, kan disse områdene passe med "trykkpunktene" når gipsen ble lagt. Trykkpunkter er de stedene der en holder/trykker på gipsen mens den stivner, for å få vinkelen i ankelen slik man ønsker. Det kan derfor være at det har presset litt ekstra på disse punktene mens du har hatt på gipsen, og således fortsatt gir deg plager. Nå er det altså snart 2 uker siden du fikk fjernet gipsen. Det som er viktig å vurdere fortløpende, er om det er noen bedring i disse områdene. I utgangspunktet vil jeg tro at dette skal bli bedre. Om det likevel ikke viser tegn til bedring, synes jeg du bør få en kontroll på den ortopediske avdelingen der du ble behandlet. Da kan de se og kjenne på områdene, og eventuelt ta en kontroll-røntgen om de lurer på om det er smerter som stammer fra beinstrukturen. Jeg vil nok tro at det kan dreie seg om en irritasjon/betennelse av de bløte delene av foten, ettersom røntgen tidligere ikke har vist noe brudd i disse områdene. Men vil anbefale deg at du får dette undersøkt. Noen avdelinger ønsker en kontroll etter at gipsen er fjernet, for å vurdere resultatet så langt. Om du har en slik avtale i løpet av et par uker, kan du godt se det an til dette. Jeg tviler sterkt på at dette er noe som må sees på med en gang. Ofte gir det veldig nyttig tilleggsinformasjon å se det an en tid, slik at det er lettere for deg å gi et svar på om dette er noe som er i bedring eller uendret. Blir det i motsatt fall verre, synes jeg du bør få en slik kontroll raskere. Ønsker deg god bedring videre.
Vennlig hilsen

Espen Gubberud


Sist besvarte spørsmål

Jeg har den siste uken hatt ubehag i området der leveren ligger. Det kjennes som en press- eller trykkfølelse. Letter noe etter avføring/luftavgang (...