Slitt med søvnen

Jeg er en mann på 42 år som over en veldig lang periode har slitt med dårlig søvn og veldig slitne øyne. Har ett veldig press bak øyenene som av til gjør at jeg føler jeg har meget tunge og sand på øynene og ser tåkete av og til. Klarer ikke å fokusere blikket uten at jeg blir sliten I øynene og må vike blikket ( dette er jo en veldig stor belastning da min livsstil har vært veldig kontaktskapende og er veldig sosialt anlagt) Jeg tåler ikke noe trening blir sliten med engang. Jeg merker med engang om treningsøkt er mislykket, og da svetter jeg fort og mye. Kanskje veldig varm I kroppen. Til opplysning så har jeg vært overtrent flere ganger. Sliter også veldig på arbeid da jeg føler jeg må psyke meg veldig opp for jobben, og får gjort jobben min, men heller ikke noe mer. Og merker helt klart slitenheten I slutten av uken. Sitter kanskje totalt ca 11 timer ved dataen hverdag bortsett fra I helgene.

Jeg har vært hos lege og blitt undersøkt ganske grundig de siste årene. Mine blodprøver viser ingen unormale nivå. Jeg har vært på Røntgen angående mine bihuler, og det er funnet at de er Ganske tette. Kan dette gjøre utslget med øynene eller…
Jeg har fått konstatert høyt blodtrykk 100-150 de siste to årene og jeg tror dette kommer av stress og overtrening.

Jeg jobber som Systemkonsulent og som sagt ovenfor så sitter jeg ved dataskjermen ca 11 timer hver dag, og føler jeg tar nok pauser men er dette nok er jeg kanskje noe usikker på.
Som fortalt ovenfor så er starten på arbeidsuken grei men er veldig styrt av søvnern. Sover jeg bra så går dagene bedre.

Søvnmønster er som følger:
At jeg våkner veldig mye om natten, og at det er veldig sjelden at jeg sover hele natten. Om kvelden føler jeg meg overtrett samt at kroppen er for gira og får ikke sove av den grunn. Om morgenen er jeg veldig sliten og er ikke så veldig gira akkurat. Dette fører jo til at kroppen er veldig sliten kontant og gjer meg veldig oppgitt da jeg er av den typen som liker og stå på.

Litt om mitt familieliv som ikke har vært det beste de siste årene og ført til en del krangler og gjort at livet ikke går på skinner akkurat. Men føler at dette er på vei tilbake nå men ikke min form.

Håper du kan hjelpe meg , og I hvertfall komme med noen forslag om hvordan jeg går frem ovenfor min fastlege osv for jeg er Ganske frustrert for tiden. Bør jeg sykmelde meg for å komme til hektene eller....

Relevante sykdommer/medisiner: Blodtrykksmedisin Coaprovel

Har prøvd 2* 3mg Melatononin hver kveld uten at det hjelper alt for mye

Mann, 42 år

mann
42
Jeg har hatt flere pasienter typisk føler seg overaktivert og stresset. Felles for mange av dem er at de har en livsstil som helt klart kommer i konflikt med søvnen. For en periode kan de klare seg med dette kjøret, men i lengden blir de kronisk påvirket av dårlig søvn. Mange av disse pasientene jobber typisk langt mer enn 8t om dagen, slik som du. Ekstra belastninger som kommer i tillegg gjør ikke dette noe bedre. Slik jeg ser det er det i noen tilfeller helt umulig å forvente at søvnen skal bli bedre om en ikke endrer livsstil, iallfall til en viss grad.

I utgangspunktet vil jeg anbefale deg å iallfall sette deg godt inn i søvnhygienereglene som du finner under søvnsenter og så under selvhjelpsprogram. Her er det iallfall et par punkter som kanskje er viktig for deg – ikke minst at du bør slappe av de siste 3-4timene før du går til sengs. Dette betyr fravær av hardt fysisk arbeid (og trening) i denne tiden, ikke krevende intellektuelt arbeid og unngå (dersom mulig) emosjonelt opprivende og stressende stimuli.

Vær forsiktig med koffein – overdrevent inntak vil typisk gi svekke søvnen og gi en følelse av å være trøtt, men samtidig ”oppgiret” og ikke særlig søvnig. Kutt all koffein etter kl 1200 på formiddagen. Av enkle råd er min oppfatning at dette kan ha meget stor effekt hos noen.

Spis før du går til sengs.
Følg ellers de andre modulene som selvhjelpsprogrammet består av.

Ofte er det slik at dersom en over tid ligger mye våken i sengen så vil en over tid assosiere sengen med våkenhet, bekymringer og frustrasjoner. Dette kan bidra til at man kommer inn i en ond sirkel. Mange personer som før de fikk vanskene gjerne så frem til å legge seg for å sove etter en strevsom dag, vil ofte grue og kvie seg for å legge seg. Dette kan være et tegn på lært søvnløshet. For å bryte negative assosiasjoner lært til seng/soverom/sovesituasjonen er det en egen teknikk som er laget nettopp med dette for øyemål – den kalles stimuluskontroll og du finner den under selvhjelpsprogram (under søvnsenter) på lommelegens hjemmesider.

Et annet aspektet som kan bidra til at søvnløsheten kan oppstå er hvordan en tenker omkring søvnen sin. Har man sovet dårlig noen netter er det lett og forståelig at folk tenker f.eks. at "jeg må få sove i natt ellers er jeg redd jeg blir gal" eller "jeg har helt mistet kontrollen over min evne til å sove". Å tenke slik er naturlig når en har hatt søvnløshet en tid - problemet med denne tenkningen er likevel at den bidrar til å skape et prestasjonspress/angst i forhold til det å sove - dette skaper i seg selv søvnløshet (å sove når man har prestasjonsangst og er frustrert er ikke lett). Videre er det vanlig å bli veldig fokusert på søvnen - man tenker og bekymrer seg for den på dagtid. Dette skaper imidlertid bare et krampaktig og anstrengt forhold til søvnen. Søvn er en automatisk respons - og desto mer vi bevisst tenker på den, desto mer forstyrrer vi de automatiske prosessene som bringer oss over i søvnen. Alle bekymringer rundt søvn kan også i seg selv skape en høy generell aktivering (fysiologisk og mentalt) og dette hindrer igjen søvnen. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort å kontrollere slike tanker. Noen pasienter får en viss lette i å tenke at ”får jeg ikke sove i natt, så øker dette sannsynligheten for å få sove neste natt” – rent fysiologisk er dette korrekt. Om man derimot får økt angst for ikke å få sove, desto flere netter en har gått uten søvn, kan dette motvirke den økte fysiologiske søvntilbøyeligheten og en ond sirkel oppstår. Det kan også hjelpe å tenke ”En natt uten søvn er ingen katastrofe, jeg tar ikke skade av dette”. Dette er også riktig – selv om en føler seg i dårligere form på dagtid etter en våkenatt og gjerne blir mer ukonsentrert enn vanlig (vær obs mht bilkjøring) er det ikke farlig å ikke få sove – mange tror at en kan bli alvorlig fysisk syk av dette – men dette finnes det liten vitenskapelig dekning for. Det eneste som det der ut til å være en viss forskningsmessig støtte for er antakelsen om at kronisk søvnløshet over lenger tid hos noen kan bidra til depresjon. Bekymring bør ikke foregå i sengen. Bekymrer du deg generelt mye så anbefales du å sette av 15-30 min hver ettermiddag/tidlig kveld hvor du skriver ned alt som bekymrer deg. På samme arket skal du også skrive ned mulige løsninger på det som bekymrer deg. Legg så dette vekk. Undersøkelser har vist at ved å ”jobbe med bekymringene sine på denne måten” reduseres sannsynligheten for at bekymringene oppstår ukontrollert i perioden utenom tiden avsatt spesifikt til bekymring.

I tillegg forsøker noen å kompensere for dårlig søvn ved å sove utpå i helger, drikke veldig mye kaffe/koffein. Som regel er slik kompenserende atferd uhensiktsmessig på lang sikt. Av andre moduler i selvhjelpsprogrammet som kan være nyttig for deg, vil jeg kanskje særlig anbefale delen om avslapningsteknikker.

I utgangspunktet vil jeg tro dine mange nattlige oppvåkninger skyldes stress. Det er imidlertid selvsagt også mulig at de kan være forårsaket av en søvnsykdom. De mest aktuelle her er søvnapne og periodiske ekstremitetsbevegelser. Søvnapne innebærer mange pustestopp (ofte uten at man merker det selv) og periodiske ekstremitetsbevegelser innbefatter rytmiske muskelkontraksjoner i bena (noen ganger også i armene) under søvnen som gjør at kvaliteten på denne blir svekket. Har man mistanke om tilstedeværelse av slike lidelser bør man be sin fastlege om å bli henvist til en klinisk polysomnografisk utreding. Da overnatter man på sykehus og får søvnen målt med objektive fysiologiske målemetoder.

Ad medikamenter: Melatonin er i motsetning til hva mange tror ikke et medikament som er egnet som sovemiddel per se. Det har imidlertid berettigelse ved døgnrytmeforstyrrelser. Vær også oppmerksom på at CoAprovel kan forårsake tretthet.

Ståle Pallesen, søvnspesialist

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.