Lommelegen tekst
Søk blant 45,060 spørsmål og svar.

Slitasjesmerter i nakken

Slitasjesmerter i nakken

Onsdag 17. oktober 2012

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei!

Kvinne på 34 trenger tilbakemelding på videre behandling.

Jeg har i et års tid hatt store plager med smerter og stivhet i skuldre men spesielt nakke. Ømme og stramme muskler som "låser seg" og gir hyppig hodepine med svimmelhet samt en følelse av at hodet ikke helt "henger med" resten av kroppen, samt punkter i bakhodet/på toppen av hodet som er både følelsesløse og isnende kalde samtidig. Ofte problemer med konsentrasjon når smerter og svimmelhet slår inn, innimellom søvnvansker pga smerter. Mye "knepping og knirking" i skuldre og nakke, vrir jeg på nakken knitrer det på en måte, som når det ligger sand mellom to plater eller tannhjul. Går til fysioterapeut som behandler med massasje, noe som hjelper der og da men som har gitt lite fremgang på tross av behandling over lang tid. Fysio snakker om anspente muskler og ømme muskelfester spesielt øverst i nakken, har også to solide muskelknuter øverst i nakken. Mr-undersøkelse viste bred bukning i C4/C5, velbevart væskesjikt mot fremre medulla og god plass foraminalt bilateralt, i C5/C6 osteochondrose med bakre høyresidige påleiringer og liten høyresidig skiveprotrusjon med opphevet væskesjikt mot fremre medulla samt liten midtstilt bukning i C6/C7. Såvidt jeg har skjønt er det ikke her noe nervepåvirkning som kan bidra til smertene, slik at smertene tolkes som rent muskulære.

Hva skal jeg gjøre fremover for å bedre situasjonen? Målrettet styrketrening er nødvendig for å unngå prolaps, hvem skal jeg henvende meg til for å få hjelp til dette? Fysioterapeut, kiropraktor, manuell terapeut? Jobber nå med kundeservice(ensidig sittestilling ved pc med telefonkontakt med kunder, ingen mulighet for andre arbeidsoppgaver), må jeg bytte jobb? Opplever selv mindre plager i helgene og i ferier. Har gått delvis sykemeldt i lengre tid, er nå 20% sykemeldt.

På forhånd takk for svar! Vil gjerne får dette til å fungere, har mange år igjen i arbeidslivet og vil kunne yte maks!

kvinne
34

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Jeg er i utgangspunktet enig i de vurderinger som så langt er gjort av nakken din, i hvert fall basert på de symptomer du beskriver, og de MR-svarene du refererer til. Blant annet skriver du at det foreligger "osteochondrose" med påleiringer i nivå C6/C7, hvilket egentlig betyr slitasjeforandringer i denne delen av nakken. Sentralt i din historie er fraværet av det vi kaller radikulære smerter og symtomer (symptomer som kan tilskrives mekanisk eller kjemisk irritasjon av én eller flere nerverøtter). Tilbake sitter vi altså med en nakke med litt slitasjeforandring, i tillegg til sannsynligvis ikke ubetydelig med sekundære muskelsmerter. Disse oppstår som følge av at musklene tenderer til å være litt i spenn hele tiden i et forsøk på å stabilisere nakken, og minimere bevegelser i de underliggende litt slitte partiene. Dette kan igjen gi opphav til klassisk spenningshodepine som jeg også synes å lese at du beskriver. Det er lite som kirurgisk i utgangspunktet kan eller bør gjøres her. Mitt råd til deg vil være å sørge for en henvisning til en fysikalsk medisinsk avdeling først av alt. På disse avdelingene vil du møte både fysioterapeuter, ergoterapeuter og fysikalske leger (spesialisert i ikke-operativ behandling av lidelser i muskel- og skjelettsystemet). Skulle det mot all formodning avdekkes noe som trenger vurdering av kirurg, vil i så fall riktig adresse for dette være en nevrokirurgisk avdeling, da det er disse som vurderer kirurgiske lidelser i nakken. Jeg kan derfor beklageligvis ikke svare deg på dine konkrete spørsmål, men jeg er sikker på at du vil få svar på disse i ditt møte med nevnte avdeling. Lykke til videre!
Vennlig hilsen

Gard Kristian Anderssen


Sist besvarte spørsmål
