Sitter bihulene langt opp?

Hei!

Er ei dame på 32 år.
Har hatt smerter i perioder (prikking/trykking) i området fra nesen og oppover kinnet mot øyet ( ikke i/rundt selve øyet) på venstre side.
og litt ved nesen på høyre side.
Har også hatt i perioder vondt i bringen når jeg har pustet. (på en måte tungpusten)
og i blandt følt meg nummen i beina.
På venstre side av ansiktet har jeg en liten "flekk" oppe på kinnet (også i det området det trykker)
Var hos legen min og sa dette. jeg har tenkt at den har endret seg litt.. ( er ofte rød i kinnene og det er rødt rundt den flekken også liksom) Hun kikket på den flekken jeg mente, med en "lommelykt" og kunne da ikke se noe spesielt annet enn flere fregner som jeg har noe av på begge sider. Har jo vært endel sol nå, og da har jeg fått litt mer fregner igjen, så mulig det er derfor jeg syns "flekken" har blitt litt større. -også har jeg kanskje tenkt mer på det fordi jeg var redd det var hudkreft, siden prikkinigen også var i det området.. ( vansklelig forklare)
men virket ikke som hun mente at det var noe "farlig".. men det hun engasjerte seg mer i var at jeg bruker veldig mye nesespray. Har brukt otrivin og andre reseptfrie typer flere ganger daglig i flere år.... har vel blitt avhengig for hvis jeg ikke bruker den blir jeg tett i nesen med en gang,og føler jeg ikke får puste... så har brukt den både dag og kveld og natt. Et par ganger har det også "svidd" litt i nesen når jeg har brukt den..
Har også i blandt kommet litt blod hvis jeg har snytt meg på høyre nesebor. Har også blødd litt i blandt der på natten.
Fikk resept fra legen på nasonex spray og rinexin tabletter.
Har brukt de litt nå, og merker stor forskjell ved at jeg ikke blir tett i nesen lenger. ( har ikke brukt otrivin på flere dager) Har heller ikke blødd noe.
men jeg kjenner fremdeles de andre symptomene med "trykking" i ansiktet og i blandt puste"problemer", og "nummen" i kroppen.
- men har matlyst og gjør ellers det jeg pleier og gjøre. - er ofte trett, men sliter også med depresjon, så mulig det kommer av det..
Skal på ct av bihuler i slutten av uken, og til øre nese hals spesialist. på et ark jeg fikk skrev legen "nasalstenose kronisk merker pigmentering under venstre øye som er endret"
Har også fått time hos en hudlege om et par måneder..

Kan alt dette skyldes all bruken jeg har hatt av nesespray?
Smertene oppover kinnet og pusten? Bihulene er vel ikke så langt opp?
Tatt blodprøve mht næringsinnhodet i kroppen + noe virus sjekk mht lungene, og prøvene var bra. Det var også puls og blodtrykk.
og lytting på hjertet og lunger.

Har i tillegg hatt endel psykiske problemer, blandt annet bulimi, og annspenner meg nok endel. ( Har tidligere merket at når jeg har slitt endel for eksempel med maten og "vanskelige tanker" har pusteproblemer kommet)
Vært iblandt stiv i skuldrene/nakken og i blandt kjent smerter i høyre arm. vært hos fysioterapeut, og hun har funnet endel muskelknuter ol i skuldre, og nakke. også rundt albueleddet i høyre arm.

- men de tingene har vel ikke noe med de nye problemene og gjøre kanskje.

Ut i fra det jeg har skrevet, hva er din tanke om hva årsaken kan være til smertene i ansiktet og pusten?
Kan langvarig bruk av nesesprayer gi slike plager?

Kvinne, 32 år

0
Hei!

Jeg har blitt bedt av almenlegene om å besvare ditt spørsmål, og jeg skal forsøke å svare på spørsmålet ditt så godt jeg kan. Det er nokså sikkert at dine plager fra nesen med tetthet kan skyldes at du har en betennelsesprosess i slimhinnene i luftveiene, og i nesen og bihulene spesielt. Daglig bruk av otrivin og lignende slimhinneavsvellende midler har helt klart gjort dine slimhinner ekstra ømfintlige og hovne. Det finnes dermed en risiko for at du kan utvikle en kronisk betennelse i bihuler og drenasjeområdene fra disse bihulene. Dette kan undersøkes ved hjelp av CT av bihulene dine og ved en skopiundersøkelse hos spesialist. Nesesteroider i sprayform er førstevalget for behandling av denne tilstanden, og mange blir helt bra av sin sykdom når de benytter dette over en periode på 6 uker, eller bruker det jevnlig i perioder. Til tross for dette hender det at enkelte må gjennom en bihuleoperasjon for å komme til målet.
Så langt så godt, du er godt på vei når det gjelder dette. Over til følelsen av at du har hatt prikking/trykking ved venstre øye i perioder. Trykkfølelse bak eller ved siden av øyet er et av de mest klassiske tegnene til kronisk bihulebetennelse. Du lurer på hvor langt opp eller bak bihulene sitter og svaret på det er at noen bihuler ligger helt i front av ansiktet, som kjevebihulene og pannebihulene, mens de to andre bihulesystemene, nemlig ethmoidalbihulene og sfenoidalbihulen ligger henholdsvis langsmed øynene bakover, og midt i hodet under hjernen. Så bihulene går absolutt langt innover i hodet! Prikking i huden derimot er ikke vanlig som symptom på bihulesykdom, dette kan være relatert til en del nervøse plager og forstyrrelser i nervebaner som leder til ansiktet, men kan også være relatert til forbigåender forstyrrelser i elektrolyttbalanser i kroppen. Dette kan avklares med en blodprøve. Jeg tror det er lite sannsynlig at dette skyldes din bruk av nesespray, enten otrivintypen eller med nesesteroider. Du nevner også en flekk på kinnet, som kanskje har endret seg med tiden. Vanligvis er det ikke noen sammenheng med forandringer i huden og slimhinneforandringer i nese/bihulessystemet. En god regel er at alle hudforandringer som man er engstelig for skal biopseres, dvs at man tar en liten hudprøve fra området. Dersom du har hatt en føflekk i dette området som har endret fasong, blitt større eller endret farge, eller gir opphav til sensasjoner i huden(prikking eller stikking eller kløe) så bør den tas prøve av, slik at man med sikkerhet kan si om dette er noen farlig sykdom eller ei.
Du må gjerne diskutere dette med Ønh legen, da denne har god utdanning i misdannelser i hode/hals området, også når det gjelder hudforandringer. Når det gjelder pusteproblemene kan dette være noe mer sammensatt, vi vet nemlig at sykdom i nesen kan gi vansker med pusten, for eksempel nattlige pustestopper, men pusten er også underlagt stor grad av kontroll av vårt emosjonelle register og nervesystemet, slik at de som har angst og nervøse plager ofte kan ha besvær med respirasjonen i perioder. Jeg synes du har kommet langt på vei, og det er svært viktig at du utreder dine luftveier og bihuler og hudplager hos spesialisten. Lykke til med utredningen!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.