Lommelegen tekst
Søk blant 43,729 spørsmål og svar.

Sår endetarm pga vasking?

Sår endetarm pga vasking?

man, 05/02/2007 - 17:45

Spørsmål

Spørsmål: 

Har store problemer med hemorroider/sårhet i endetarmsåpningen. Fikk behandling med strikker på indre hem. et par uker før jul, dette har ikke hatt noen effekt. Var til ny rektoskopi for en uke siden, ingen alarmerende funn med fikk råd om å slutte med Scheriproct salve og stikkpiller. Har brukt salven i mange år, til tider daglig. Var ikke klar over hydrokortison innholdet i dette preparatet. Er det fare for varige skader på slimhinner/hud som følge av dette? Er tidvis så sår at det nesten ikke er mulig å sitte. Er litt type hygienefreak...kan det tenkes at slike problemer oppstår av for mye vask etter toalettbesøk? Er det andre preparater å anbefale?

Mann, 51 år

mann
51

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei! Langvarig bruk av hydrokortison gir som bivirkning tynn hud. Dette gjelder også slimhuden i endetarmen. Det vil derfor lettere oppstå irritasjonstilstander og sprekkdannelse i slimhuden med sårhet og blødning som resultat.

Hyppig vask av endetarmsåpningen anbefales ikke. Bruk av såpe gir kjemisk irritasjon som forårsaker det samme som er nevnt ovenfor. Dessuten er selve vasken en belastning på huden, det samme kan tørkingen være.

Jeg anbefaler at du er forsiktig med vask en tid framover. Du bør også være forsiktig med tørking. Unngå å ”skrubbe” med håndkle, det vil gjøre vondt være. For hygienen sin del er det tilstrekkelig å bruke en hånddusj mot endetarmsåpningen, det er ikke nødvendig å bruke såpe i dette området.

Håper at dette var til hjelp.

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Gustav Pedersen, kirurg
