Risiko ved tidligere gjennomgått denguefeber?

Hei,
Jeg ble smittet av dengueviruset på Bali i august 2010. Jeg lå nesten 10 dager med høy feber, muskelsmerter (influensasymptoner), svimmelhet og utslett som gradevis økte fra føttene og opp til lysken, ingen blødninger i mitt tilfelle. Fikk ikke påvist sykdommen før jeg kom til norge.

Skal nå (26des-10jan) til Nairobi/kenya-Kilimanjaro/Tanzania også til Zanzibar. Turen er gjort unna på 15 dager. Ville du vært betenkelig på en slik reise?

Mann, 31 år

mann
31
Det er riktignok en økt risiko for komplikasjoner av denguefeber om man har hatt denguefeber før. Man vet ikke hvor stor risikoen for denguefeber er i Afrika, for den blir sjelden diagnostisert. Utslettet ved denguefeber er så svakt at det er vanskelig å observere på svarte, og ingen har gjort noen skikkelig masseundersøkelse på forekomsten av antistoffer mot denguefeber i afrikanske land.

Men vi fraråder ikke folk som har hatt denguefeber å reise til tropene pånytt, vi snakker uansett om en veldig liten risiko. Det er nesten hundre ganger så mange som dør av malaria som av denguefeber hvert år. Og det er bare de første par-tre årene etter infeksjonen at det er farligere for dem som har hatt denguefeber før enn for dem som ikke har hatt det.

Dr. Gunnar Hasle
