Lommelegen tekst
Søk blant 43,736 spørsmål og svar.

Ribbensbrudd

Ribbensbrudd

ons, 24/01/2001 - 00:00

Spørsmål

Spørsmål: 

Etter et fall på skøyteisen torsdag kveld har jeg hatt vondt i venstre side (på høyde med albuen). Ikke vondt når jeg holder meg noenlunde i ro, men ved hosting og noen beveglser/vridninger gjør det vondt. Ingen blåmerker el.l.

Har sett på sidene om ribbens-brudd. Er det noen grunn til å oppsøke lege hvis behandlingen er å holde seg i ro par-tre uker ?

Kvinne, 39 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Jeg antar at du snakker om en skade av brystkassa på høyde med albuen? Dersom du falt på isen og slo deg mot ribbena, og fikk smerter ved hoste og bevegelser, er diagnosen nokså sikker: ribbensbrudd eller ribbensbrist. Det er nesten alltid ufarlig, men det er vondt, og det kan ta lang tid før det er bra.
Ofte har dette en litt spesiell utvikling: det gjør vondt når man slår seg, så får man en periode på 1-2-3 dager med mindre smerter, - og så blir det verre. Latter, nysing, hosting er verst! Det er oftest ikke nødvendig med legeundersøkelse eller røntgen-undersøkelse.
Man trenger ro, og kanskje smertestillende i noen dager, - eller kanskje litt lengre.

Bevegelsesapparatet
Vennlig hilsen

Dr. Tormod Aanonsen
