Lommelegen tekst
Søk blant 45,060 spørsmål og svar.

Ribbensbrudd

Ribbensbrudd

Lørdag 19. mars 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg drev med å kutte noen grener på et tre og sto på en ca 4 meter lang stige. Da kvisten ytterst på grenen ble kappet ble det vibrasjoner i stigen slik at jeg mistet fot festet og falt ned på bakken.Sammen støtet var kraftig, men støtet traff mitt høyre skulderblad og nærliggende område på ryggen. På grunn av stigens posisjon skled kroppen min ned langs denne.

Mistet pusten et øyeblikk og fikk store smerter på det stedet som traff bakken. Dette var på onsdag, og torsdag oppsøkte jeg lege og fikk merte stillende medisin.

Har symtomer på ribbeinsbrudd som litt vansker med pusten/hosting og sterk bevegelseshemming ved normale bevegelser som gåing, kjøring av bil spesielt ved giring.

Kan dere hjelpe meg med gode råd da jeg er veldig plaget med smerter og bevegelse?

Mann, 59 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Du har symptomer på ribbensbrudd. Dette kan være ytterst plagsomt. For å forebygge komplikasjon som lungebetennelse er det viktig at du tar smertestillende tabletter til faste tidspunkter. Dette vil gjøre at pustingen går lettere, slik at de innerste delene av lungene også blir luftet ut og dermed forhindrer at det blir stående slim her som infeksjon kan blusse opp i. Jeg anbefaler at du tar Paracetamol 1000 mg 4 ganger i døgnet de første 3-4 dagene. I tillegg vil jeg anbefale Ibux 400 mg, også det 4 ganger om dagen. Begge disse medikamentene er reseptfrie. Dersom det er Paralgin forte tabletter du har fått av legen din, kan du ta 1 tablett Paralgin forte sammen med 1 tablett Paracetamol 500 mg, begge disse medisinene 4 ganger om dagen. Du kan ta en tablett Paralgin forte ekstra ved behov, men helst ikke mer enn 6 tabletter i døgnet. Dersom dette ikke skulle være nok, må du nok få hjelp av legen din igjen. Det er viktig at du er oppe og i aktivitet. Om du ikke klarer det, er det nok fordi du har tatt for lite smertestillende. Dersom du har ribbensbrudd, tar det dessverre opptil 3-4 uker før man er kvitt plagene. Skulle du få økende hoste, og spesielt dersom du skulle få feber, vil jeg anbefale at du tar kontakt med lege. Røntgen av brystkassen er bare nødvendig dersom det oppstår problemer. God bedring!
Vennlig hilsen

Gustav Pedersen, kirurg


Sist besvarte spørsmål
