Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Rhinitt

Rhinitt

Mandag 20. juni 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

hei! er plaget med hyppig kløe i halsen/ørene, samt så og si kronisk tett nese. nyser mye med påfølgende rennende nese (klart, tyntflytende slim) flere g/uken. har vært hos øre/nese/hals spesialist. tatt allergiprøve (risp på armen)=ingen utslag.polypper fine. konkluderte med ømfindtlige slimhinner. resept på nasonex, uten særlig virkning. dette har vedvart over flere år, hele året, ikke bare sesong.forekommer helst innendørs. er blitt vant til det, men er plagsomt å ikke vite hva det kan komme av. (er anti anti røyker, merker at jeg reagerer når noen i nærheten røyker, med svie i øyne ol)
På forhånd takk for svar!
Mvh snufsejenten

Relevante sykdommer/medisiner: brukt tidligere: pulver inhalator, tbl for såre slimhinner,(husker ikke navn på disse) nasonex. bruker ellers sjelden nesespray/saltvann

Kvinne, 24 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Det høres ut som om du har utviklet en kronisk betennelsesforandring i dine slimhinner. Dette er i grunnen ikke så farlig, men det er plagsomt dersom det stadig renner, klør eller tettes til i nesen. Enkelte kan få denne lidelsen, som kalles rhinitt, på bakgrunn av en allergisk lidelse. Typisk da er at man får disse symptomene kun når man er i nærheten av allergenet ( det som utløser allergien ). Det viktigste når man påviser en slik allergi er at man kan ha en mulighet til å unngå det som utløser allergien. Den andre gruppen, som du nok tilhører, er de som ikke har allergisk rhinitt, men en mer helårs rhinitt. Hvorfor slimhinnene til ikke-allergikere reagerer er ikke kjent, men det foreligger sannsynligvis en immunologisk reaksjon i kroppen hos disse pasientene. Dvs kroppen kan danne en reaksjon på fysiske påvirkninger eller prosesser som er normale i kroppen. Vi kan også se en viss overhyppiget av polypper i nesen hos for eksempel astmatikere, hvilket støtter denne teorien. Akkurat hva eller hvilket stoff man reagerer på er svært vanskelig å finne ut av, men dersom pasientene har en formening om at de blir verre for eksempel i nærheten av røyk, er det vel grunn til å legge vekt på akkurat den informasjonen. Man behandler i prinsipp med mange av de samme medikamentene som allergikere og forsåvidt astmatikere får. Som basis bør alle ha antihistaminer og steroidespray i nesen, og av og til kan man forsøke med steroidekur i tablettform over en ukes tid. Enkelte som har som hovedproblem at det renner vandig fra nesen, kan ha effekt av lomudal nesespray eller atrovent som kan brukes i nesen med en spesiell neseapplikator. Dersom man har tetthet som uttalt problem eller har trykksmerter over neseroten/bak øynene, kan dette indikere at bihulesystemet er affisert og at man kan ha behov for å vurdere bihulekirurgi. Håper du har nytte av svaret, lykke til!
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål
