Lommelegen tekst
Søk blant 45,054 spørsmål og svar.

Redd for refleksdystrofi etter to brudd ovenfor håndleddet

Redd for refleksdystrofi etter to brudd ovenfor håndleddet

Mandag 15. mars 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

hei, for 6 uker siden brakk jeg armen på to steder rett over håndleddet.Det ene bruddet var komplisert og det var en stund snakk om operasjon, men jeg slapp dette. Gipsen kom av etter 5 uker. Håndleddet og spesielt hånden og fingrene er veldig hovne fortsatt. Når hånden henger ned blir den rød/blåråd og med litt hvite flekker. Når jeg hever hånden blir fargen normal igjen etter kort tid. Jeg har fått fire øvelser jeg skal gjøre flere ganger om dagen, og jeg jobber hardt med disse -det er tross alt høyre hånden min.. Problemet er at jeg er ikke i nærheten av å ha gripetak, og fingrene og hånden er utrolige stive. Hvis jeg pressen er finger mot håndbaken blir det et dypt søkk. Er det normalt å være så hoven og stiv etter såpass lang tid? Er det hevelsen som gjør at hånden er så stiv, eller er musklatur og sener stivnet helt? Jeg kontaktet legevakten to ganger under tiden med gips fordi jeg var redd den var for stram, den gnagde veldig rundt håndleddet. Men de mente det ikke var noen fare siden armen ikke var hoven ved albuen og fingrene var varme og hadde normal farge. Jeg holdt hånden mye høyt og beveget fingrene jevnlig da jeg gikk med gips. Hva er vanlig progresjon etter håndleddsbrudd? Hvor lenge er det normalt at hånden er hoven? Er det en fare for at jeg har fått refleks dystrofi? Burde jeg gå til behandling/massasje for å redusere hevelsen? Takk for råd!

Kvinne, 48 år

kvinne
48

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! La meg begynne med ditt siste spørsmål om det er fare for at du har fått refleksdystrofi. Selv om du gir mange opplysninger i brevet ditt og selvfølgelig er engstelig for skader som refleksdystrofi, så kan jeg ikke si noe sikkert uten å ha undersøkt deg. Refleksdystrofi er en tilstand som også kalles "Complex pain syndrome, type 1", på engelsk. Det betyr at man er litt usikker på hvor smertene kommer fra og hvordan de har oppstått. Man ser det etter brudd og kirurgi, ofte komplisert med skader av bløtdeler. Slik du beskriver dine symptomer så foreligger det slik jeg oppfatter det ikke tegn til refleksdystrofi hos deg. At du heller ikke er i noen akutt fare for dette, underbygger jeg med at du ikke har gjennomgått operasjon og at du heller ikke nevner noe om bløtdelsskader. Dersom din lege er i tvil kan han rekvirere en helt vanlig røntgenundersøkelse og det vil da vise seg tydelige objektive tegn i form av en flekket osteoporose(benskjørhet i området). Det normale ved brudd i håndleddet, dersom det er ukomplisert, er at man er gipset i 4 -6 uker. Det er ikke alltid slik at man kan ta av gipsen når det har 6 uker, siden man på hver kontroll må avgjøre om bruddet(ene) har grodd. Som regel må det en klinisk undersøkelse og et røntgenbilde til, før man bestemmer om gipsen skal av. Hånden vil som regel være hoven noen dager etter at gipsen er tatt av og man har begynt denne delen av opptreningen(altså de øvelsene du holder på med nå). Selv om du fortsatt er hoven og stiv en uke etter fjerning av gipsen, så er det ganske så normalt. Funksjonsevnen din vil gradvis bli bedre ettersom muskelmassen øker og blodsirkulasjonen blir mer optimal. Stivheten i arm og hånd skyldes en kombinasjon vannansamling(ødem) og det at du ikke har brukt sener og muskler på en stund. Tiltak for å redusere hevelsen kan være massasje, men den aller viktigste treningen er å bruke hånden mest mulig normalt. Ved behov for hvile er det bra å holde hånden litt høyt, for eksempel ved å legge den på en litt stor pute. Dette gjør at væskeansamlingen raskere går ned. Jeg håper at svaret er til hjelp og at du løpet av en måneds tid har gjenvunnet full førlighet i håndleddet.
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

carpal tunnel syndrom Jeg er en kvinne på 29 år som har vært plaget med symptomer på carpal tunnel syndrom siden jeg fødte mitt første barn for...