Pustestopp om natten

Hva er dette, jeg sovner men våkner etter ca 1 til 2 timers søvn ved at jeg ikke puster det gjør vont i hele meg som om jeg skulle ha holdt pusten veldig lenge. Når jeg våkner hiver jeg etter pusten "hyperventilerer" så halsen kan bli sår. Jeg kjenner meg ganske matt etter et slikt "annfall" og er redd for å legge meg til å såve igjen. Jeg har dette nesten hver natt nå, før om årene var det helst når jeg var veldi trøtt eller sliten. Er dette noe jeg innbiller meg eller stopper jeg virkelig å puste? Det er skjelden at jeg har slike annfall mer en en gang pr natt. Når jeg endelig sonvner etter et slikt sover jeg godt. Jeg er 65 år er gift, mannen min bruker å si "i natt hylte du igjenn så du vekket meg" det gjør vondt når kroppen føles som den mangler surstoff. Det hender jeg ikke våkner skikkelig, jeg husker ikke om morgenen at jeg satt i sengen og "hylte" om natten. Jeg er frisk ikke overvektig mosjonerer og er i god psykisk balanse. Hva kan dette være?

Kvinne, 65 år

0
Det er vanskelig å si med sikkerhet hva som er problemet ditt men rent umiddelbart minner symptomene dine mye om søvnapne.

Søvnapne er er lidelse som innebærer at man har hyppige pustestopp i mer enn 10 sekunder (dette kalles en apne) eller hypopner (som er en periode på minst 10 sekunder hvor luftstrømmen inn og ut av nese/munn er redusert med minst 50% sammenliknet med det normale for personen). Sammenfallende med disse apnene eller hypopene ser en ofte at oksygenmetningen i blodet faller, med minst 2-3%.

Klassiske symptomer på søvnapne er overvekt, høylydt snorking, pustestopp, urolig søvn, nattesvette, morgenhodepine, tørr munn om morgenen, motorisk uro og overvekt. Søvninghet på dagtid/uopplagthet er også vanlig. Symptomene forverres ved ryggleie. Symptomeme blir også normalt forverret når en har sovet lite/er søvndeprivert.
Det er to årsaker til søvnapne. Den klart mest hyppigste årsaken er obstruksjoner i luftveiene. Vanligvis faller muskeltonusen noe under søvn, dette gjør at luftveiene klapper noe sammen. Har en trange luftveier i utgangspunktet kan disse bli så trange når en sover at luften ikke passerer (apne) eller bare litt luft passerer (hypopne). Denne type søvnapne kalles derfor obstruktiv søvnapne.
Den andre årsaken til søvnapne er at den sentrale (altså hjernens) reguleringen av pusten feiler under søvn. Derfor kalles denne type søvnapne for sentral søvnapne. Personer med denne type søvnapne har oftere mer normal kroppshabitus og rapporterer sjeldnere søvnighet på dagtid.

Dersom en på basis av egen opplevelse av symptomer/partners observasjoner får mistanke om at man lider av søvnapne bør dette definitivt utredes videre. Du bør derfor be din primærlege om å henvise deg til en nattlig polysomnografisk undersøkelse. Dette innebærer at du overnatter på sykehus og der søvn, respirasjon (pust), hjerterate, oksygenmetning i blodet, forbevegelser etc registreres kontinuerlig. På basis av dataene som samles inn kan en ta stilling til om du faktisk lider av søvnapne. En sikker diagnose vedr. søvnapne kan kun gjøres vha en slik undersøkelse.

Behandling av søvnapne kan være slanking (ved milde symptomer), operativt inngrep for å fjerne vev i luftveiene, bruk av munnskinner for å holde tunge og kjeve i en stilling under søvn som bedrer luftpassasjen eller bruk av en pustemaskin (som vha lufttrykk lager en kile gjennom luftveiene slik at luft kan passere bedre).

Vær observant på at selv om du bare bevisst våkner en gang per natt av pustestopp kan du likevel ha svært mange pustestopp som gir mange små, men ikke-merkbare oppvåkninger.

Søvnapne er viktig å få uredet og evt behandlet fordi: 1) det ofte fører til svekket dagtidsfungering og søvnighet på dagtid - man blir bla mer ulyukkesutsatt, 2) søvnapne kan føre til forhøyet blodtrykk og hjertesykdom.

Symptomene dine kan også skydes pannikkangst. Som regel vil slike symptomer også melde seg på dagtid, men i sjeldne tilfeller vil de også kunne oppstå utelukkende om natten.

Jeg vil be deg om å be legen din henvise deg til en polysomnografisk utredning på sykehus.

Ståle Pallesen, søvnspesialist

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.