Prostatitt

Har fått diagnosen prostatitt. Fikk denne for mange år siden, men symptomene forsvant og jeg følte meg frisk i flere år. Kom dessverre tilbake og de siste år har jeg hatt mer eller mindre konstante smerter som også har forverret seg. Smertene sitter mest på begge sider av underlivet og slår kraftig ut i ryggen. Plages med masse luft og det kjennes som om smerten letter litt når den kommer ut. Får også ofte diaré. Er dette typiske prostatittplager? Har vært hos urolog i juni 2016. Prostata hadde da doblet seg i størrelse. Er det vanlig at folk med prostataplager må gå med slike store smerter uten å få hjelp av noe slag? Går det an å gå fast på noe smertestillende eller forekommer det at prostata må fjernes?

mann
62
Hei.

Man får ikke diare av prostatitt, så det må ha andre årsaker. Du kjenner at smerten letter når du får ut luft, og det gjør man stort sett uansett, med eller uansett prostatitt. Så jeg tenker ikke at dette med reduserte smerter ved luftavgang nødvendigvis har noe med din prostatitt å gjøre.

Du spør om det er "vanlig at folk med prostataplager må gå med store smerter uten å få hjelp av noe slag" Det er det naturligvis ikke.
Der finnes stort sett hjelp å få, i det minste må du som et minstemål ha adekvate smertestillende smertestillende medisiner.

Skal du få hjelp for dette, så er forutsetningen at du forteller fastlegen din om hvor mye du plages, slik at legen kan utrede deg for å finne årsaker, og på den måten finne korrekt behandling for deg også.
Mitt konkrete råd til deg er derfor at du nå bestiller time hos fastlegen din og forteller at du opplever at du ikke får hjelp for plagene dine, og at du ønsker det. Jo tydeligere man er i en slik "bestilling" hos legen, jo bedre helsehjelp får en.

Sier en ikke ifra, blir det lett til at ingenting skjer.

Det er vesentlig å sikre seg at det ikke er kreftutvikling i prostatakjertelen din, jfr at den har vokst så mye i størrelse. Legen din må kjenne på den, og kanskje også ta en blodprøve som heter PSA.
Når det er sagt, så er det ikke slik at jeg "tenker" eller tror at du har kreft i prostata, men det er selvfølgelig noe som skal vurderes til enhver tid.

Du spør om det går an å gå fast på smertestillende. Det er klart mulig, men det er jo ikke optimal behandling. Det beste er jo å finne årsaker og evt behandling som kan løse problemet, ikke bare døyve smertene.
Det er ikke vanlig å fjerne prostata ved prostatitt, jfr ditt spørsmål.

Håper at dette var svar som kan hjelpe deg videre. Lykke til!

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no