Lommelegen tekst
Søk blant 44,381 spørsmål og svar.

Prolapser i nakke

Prolapser i nakke

Mandag 6. desember 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg er 35 år og har siste året hatt vondt i nakke/skuldre/arm mm. og jevnlig gått til fysioterapeut for det. Har nå fått MR-svar (nakke): '' ... små prolaps i 3.,4.,5. og i 6. skive som forårsaker litt innsnevring av den sentrale spinalkanal i samtlige av disse nivå, og prolapset i 4. skive kan muligens også affisere begge C5-røttene, prolapset i 5. skive kan affisere hø C6-rot mens prolapset i 6.skive kan affisere ve C7-rot.''
Hva kan dette gi for symptomer?

Har siste året vært plaget med mye hodepine, svimmelhet, smerter i nakke og skuldre, stikkning/prikking/dovning i fingrene særlig på hø hånd. Disse plagene er av og til ganske ille, særlig når jeg jobber foran pc'n, av og til litt bedre. Jeg har siste året også fått vanskelig å fokusere blikket, gått til optiker som sier jeg har helt fin syn. Dessuten har jeg blitt ''helt fjern'' - detter ut av samtaler, husker plutselig ikke hvor jeg skal når jeg kjører, når jeg går ut av et rom husker jeg ikke at jeg akkurat gikk fra komfyr/strykejern/oppvask etc. uten jeg finner på noe annet. Jeg mister ofte ting i gulvet, legen min sier jeg har fin styrke i begge hender og armer, men det føles av og til som jeg ikke har helt styringen på dem. Får vondt/blir sliten i armen hvis jeg feks. må gjøre noe med armen høyt opp, prøver å unngå dette. Er det noe av dette som kan ha sin grunn i prolapsene i nakken? Har siste året også fått påvist astma.

Jeg jobber 50%, mest foran pc, har et godt og forholdsvis rolig liv som jeg trives med, tøyer nakke/armer nesten hver dag, trener regelmessig (aerobic - uten å løfte armene noe særlig da det gjør vondt).
Jeg føler det hjelper å gå til fysioterapi da hun myker opp muskler/tøyer og jobber med å gi god plass i nakken. Det er lett at man spenner seg overalt når det gjør vondt i nakken, særlig er det vondt om kvelden og jeg sitter da i sofan slik at hodet kan vile litt bakover.

Jeg falt hardt på rompa for et drøyt år siden og fikk meget vondt i halebeinet og hodet, så stjerner og mått liste meg frem med små skritt i mange dager. Kunne ikke sitte lenge på måneder. Kan dette være det som gav prolapsene?

Prolapser i nakken, kan de bli verre (hvis jeg feks faller igjen)?Hva kan jeg gjøre for at det skal bli så bra som mulig? Er det noe jeg ikke bør gjøre (prøver å unngå hopp/løping/høye armer)?

Jeg er henvist til nevrolog men det tar veldig lang tid, derfor spør jeg deg.

Vennlig hilsen

Kvinne, 35 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Et prolaps i nakken (på folkemunne: "Skiveutglidning") består av en gelatinlignende masse som er blitt presset ut fra mellomvirvelskivene. Slike prolapser kan noen ganger ligge an mot ryggmargen eller nerverøttene som utgår fra ryggmargen. Dersom prolapset ligger an mot nerverøttene kan dette gi opphav til smerter, føletap og eventuelt muskelsvakhet i armene. Dersom prolapset ligger an mot ryggmargen kan det oppstå nummenhet og Kraftsvikt i bena, men dette er heldigvis svært sjelden. Imidlertid er det slik at langfra alle prolapser gir symptomer. Dersom man tar bilder av nakke og rygg av 100 friske personer, vil kanskje så mange som 10-20 av dem ha prolapser et eller flere steder i nakke/rygg uten at disse gir symptomer. Det å ha prolapser i seg selv er altså ikke farlig, det er først når prolapsene gir symptomer at man behøver å forholde seg til dem som et problem.

Så til dine konkrete spørsmål:

Hva kan dette gi for symptomer? De fleste som har påvist flere prolapser i nakken har symptomer bare fra et eller to av dem. Nøyaktig hvilken av disse prolapsene som gir deg plager kan bare finnes ut ved en nøyaktig klinisk undersøkelse av deg hos din fastlege eller en nevrolog. Felles for disse prolapsene er, slik du forstår av det jeg skrev over, at de kan gi smerter som stråler ned i armene på en eller begge sider. Slike smerter er ofte bevegelsesavhengig, det vil si at de forverres ved enkelte bestemte typer nakkebevegelser, og de kan være verre om ettermiddagen, når man har vært oppreist lenge, og det blir litt mindre plass i nerverotskanalene. Det vanskelige er imidlertid at også rene muskulære smerter, det vil si smerter som kommer av spent og ømmende muskulatur kan gi nesten de samme plagene. Å si hva som er hva av dette kan man bare gjøre etter å ha undersøkt deg.

Hvilke aqv dine symptomer kan ha sin grunn i prolapsene? Hodepinen kan indirekte henge sammen med prolapsene, dersom du har nakkesmerter som gir deg spent og åømmende nakkemuskulatur. SVimmelhet kan tidvis være oppstått fra spent nakkemuskulatur. Stikning/(prikning i fingrene kan av og til skyldes nakkeprolapser (men langtfra alltid). Synsvansker henger neppe sammen med nakkeprolaps, heller ikke "fjernhet". Smerter ved arbeid med armene hevet over skulderhøyde henger ofte sammen med prolapsplager. Astma har ikke noen sammenheng med nakkeprolapser.

Kan fall på rompa med påfølgende nakkesmerter ha gitt deg prolapser? Tja, det er generellt sett ikke helt utenkelig at et kraftig fall kan utløse prolapser. Hvorvidt dette er forklaringen hos deg kan man sannsynligvis ikke med sikkerhet si, ihvertfall ikke uten å ha undersøkt deg og kjenne din sykehistorie enda grundigere.

Kan dette bli verre? Ja, enhver sykdom av denne typen kan bli verre. Det vanligst forløpet er imidlertid at symptomene når en topp, for så å langsomt forsvinne igjen etterhvert som prolapset "tørker ut". De fleste vil derfor bli bedre, ikke verre, med tiden.

Hva kan du gjøre for at det skal bli så bra som mulig? Dersom man har prolapser i nakken som gir symptomer er det viktig å passe på at man får minst mulig av de ofte sekundære muskelplagene i nakke og armer som pleier å medfølge på grunn av smerter og spenninger i området. Dette kan en dyktig fysioterapeut hjelpe deg med, både i forhold til å gi deg fornuftige øvelser for å unngå muskelplager, og ved å gi deg behandløing mot spent muskulatur. Selve prolapsplagene kan imidlertid ikke fysioterapeutiseres vekk.

Er det noe jeg ikke bør gjøre? Dersom du har nakkeprolapser skal du IKKE ha manipulasjonsbehandling mot nakken hos kiropraktor. Du bør være bevisst på dine arbeidsstillinger, særlig foran PC, og unngå arbeidsstiollinger som forverrer plagene.

Jeg håper dette var svar på dine spørsmål. God bedring !

Bevegelsesapparatet
Vennlig hilsen

Are Brean, nevrolog


Sist besvarte spørsmål

Hei. Jeg har en del plager og bruker derfor div. legemidler. Det jeg lurer på er følgende: Bruker Daivobet salve daglig på fotsålene pga. eksem. Hvis...
Veksthormonmangel? Hei. Jeg er en voksen mann som har veldig tynn benbygning og jeg mistenker at jeg muligens kan ha veksthormonmangel grunnet...
Hei, Har et spørsmål angående søvn. Jeg har vanskelig for å holde en normal døgnrytme. Jeg er B-menneske og har alltid foretrukket å være oppe sent...
Hei. Jeg sliter med smerter og stivhet nederst i ryggen, symptomene har en tendens til å være verre i en periode for så å bli litt bedre, og så verre...
Hei ! Jeg er en kvinne på 55 år som har hatt type 1 diabetes siden 1968. Jeg har hatt en velregulert diabetes og har ingen påviste senkomplikasjoner...
Jeg får plutselig voldsomme smerter i høyre kjeve og liksom bak/inni øret, samtidig smerter øverst i høyre side av ryggen. Smertene kan vare fra 5...