Lommelegen tekst
Søk blant 45,064 spørsmål og svar.

Prolaps i korsryggen

Prolaps i korsryggen

Onsdag 3. februar 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg fikk for 4 uker siden et kraftig "kink" i ryggen m smerter ned i venstre lår i forbindelse med støvsuging. MR viste 3 prolaps i korsryggen, hvorav 2 av dem presser på nerver (L5 og S1). Jeg har aldri tidligere hatt ryggplager. Etter å ha lest mye om prolaps har jeg et håp om at jeg skal bli bedre ila noen uker. Jeg har imidlertid en del spørsmål vedr dette:

1. Jeg har lite smerter når jeg står opp om morgenen. Smertene kommer mer og mer ila dagen og kveldene er vonde. Smertene er hovedsakelig i venstre lår og i korsryggen (smerte i korsryggen har kommet nå siste uken). Hva er grunnen til at smerten kommer gradvis ila dagen? Hvis en nerve er i klem, hvorfor kommer ikke smerten spontant? Av aktiviteter er det kun sitting som gir spontan smerte så jeg sitter minst mulig. Smertene jeg har om kvelden kommer nærmest uansett hva slags aktivitetsnivå jeg har hatt ila dagen (også hvs jeg bare har ligget og gått forsiktig rundt i huset)
2. Jeg har fått råd om å gå mye, men hva med langrenn? Er det en grei aktivitet? Hva med tøyeøvelser?
3. Bør jeg ta Voltaren jevnlig eller kun v smerter?
4. Jeg er nå 60% sykemeldt og jobber ca 3-4 timer per dag. Jeg har ståpult og jeg står på bussen (30 min hver vei). Det blir da til at jeg står mer eller mindre i 4-5 timer i strekk. Er dette negativt for helingsprosessen? Jeg er gjerne veldig sliten i ryggen etter en slik arbeidsdag.
5. Jeg forstår det dit hen at det kan være flere årsaker til prolaps; bl.a, tynne/sprøe vegger i mellomvirvelskivene (genetisk?), slitasje over tid eller plutselig overbelastning. Er det noen form for trening eller behandling som vil kunne redusere sjansene for isjas plager i fremtiden. Kan oppbygning av muskler i området rundt ryggsøylen redusere belastningen/slitasjen på mellomvirvelskivene – og dermed redusere muligheten for at massen i virvelskivene presses ut? I såfall hva slags trening er å foretrekke?
6. Kan akupunktur hjelpe til å forkorte helingsprosessen? Relevante sykdommer/medisiner: Diagnose: Prolaps
Medisiner: Voltaren (morgen, midt på dagen, kveld)

Kvinne, 38 år

kvinne
38

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei og takk for spørsmål! Jeg tar spørsmålene dine i rekkefølge: 1) Det er ganske vanlig at man kan føle seg relativt bra om morgenen, men så bli værre utover dagen, da man har vært oppe og fått belastining i området der man har prolapset. Det er veldig vanlig at man blir værre mot slutten av dagen, av samme årsak som nevnt over. 2) Det å gå mye er kjempeviktig når man har prolaps, og det kan også være bra å gå på ski, men man har ofte da en liten rotasjon i nedre del av ryggen når man bruker armene, og noe får vondt av dette. Du kan gjerne prøve, men får du økende plager etter å ha gått på ski bør du ta det rolig med skigåingen. 3) Det kan være lurt å ta voltaren over en periode på 3 uker, dersom du tåler tablettene godt og ikke får vondt i magen av dem. Dersom du får vondt i magen må du slutte med tablettene med en gang. 4) Det er flott at du er i arbeid, det synes jeg du skal fortsette med så mye du klarer. Det vil bare ha positiv effekt på tilhelingen av prolapset at du er i aktivitet. 5) Et prolaps skyldes at det er en svakhet i mellomvirvelskiven, og at det derfor blir presset ut litt av innholdet fra inne i mellomvirvelskiven. Når denne massen presser på en av nervene kan man få ryggsmerter og utstrålende smerter nedover i foten. Ofte kan man ikke peke på en direkte årsak til at man får dette, sannsynligvis er det mange forskjellige små årsaker til at dette skjer. Det er kjempeviktig med god støttemuskulatur rundt ryggen når man har slike plager, og mange kan klare seg uten å måtte operere et slikt prolaps dersom man trener riktig. Det kan være veldig lurt å trene sammen med en fysioterapeut den første tiden, og på den måten få tips om gode øvelser for å bygge opp en bedre støttemuskulatur rundt ryggen og midjen. 6) Det er ingen medisinske beviser på at akupunktur hjelper mot prolaps, men man kan jo selvfølgelig ikke utelukke at det kan ha en effekt hos deg. Håper dette var svar på det du lurte på, lykke til og god bedring!
Vennlig hilsen

Thomas Harlem


Sist besvarte spørsmål
