Lommelegen tekst
Søk blant 44,740 spørsmål og svar.

Problemer med tåneglene

Problemer med tåneglene

Tirsdag 25. august 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg har nå - i noen år - sporadisk mistet tånegler. Noen bare løsner og jeg kan pille de av, noen løsner halveis så jeg kan klippe vekk halvparten og resten er grodd fast. Når jeg mister er det under en tynn ny negl. Dette skjedde nylig med en av neglene, mens stortåneglen nå en tid har vært /blå/ uten at den har fått noe slag. Halvparten er nå løs mens resten sitter fast.

Jeg har fått analysert neglene og det er ikke sopp. Jeg lurer da på hva som er grunnen til dette. Jeg spiser sundt og tror jeg får i meg det meste, Tar også vitamintabl. hver dag som også inneholder mineralene.

Kvinne, 66 år

kvinne
66

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Du beskriver at neglene dine på tærne løsner halveis ut. Dette høres ut som hva vi kaller på fagspråket for onycholyse. Det er avløsning av den ytre delen av neglen. Jeg tror nok ikke vitamin eller mangel på mineraler er årsaken. Den vanligste årsaken til neglproblemer på tærne er neglsopp. Jeg skjønner du har tatt en neglprøve som ikke viste noe sopp. Vi anbefaler allikevel at man tar mer enn 1 prøve, da disse ikke er 100% sikre. For å være helt sikker bør man faktisk ha tatt 3 prøver, og prøven kan gjerne tas av en hudlege slik at man er sikker på at dette er gjort riktig.

Hvis man konkluderer med at dette ikke er sopp blir spørsmålet hva som er årsaken. Da vil neste tanke gå mot hudsykdommer som kan gi problemer med neglene. Vanligste av disse vil være psoriasis. Det rammer ca. 2% av befolkningen. Hvis noen i familien din har psoriasis bør man vurdere det. Psoriasis kan faktisk kun ramme neglene hos noen. Her får man avløsning av den ytre delen av neglen, og noen får prikker i neglene (”pits”) og gule flekker (”oil stains”). Slag/traumer og eksem rundt neglroten kan også gi neglforandringer. En annen relativt vanlig hudsykdom er lichen planus som kan gi forandringer i neglen.

Så hva bør du gjøre?
Jeg synes godt du kan ses av en spesialist (hudlege) for dette siden det plager deg. Negler er en vanskelig ting å vurdere også for oss, og det er en umulighet å gi klare svar uten å se deg. Noen ganger finner man ikke frem til en sikker årsak, men det er lurt å vurderes slik at man kan se hvordan man får hjulpet deg best. Hvis man tenker at dette er en hudsykdom kan en hudlege vurdere å behandle området rundt neglroten med injeksjon av kortison. Dette kan være til hjelp for noen, men er litt vondt.

Jeg legger ved en link der du kan se en fin og lang liste med bilder over neglsykdommer. Det kan gi deg en liten oversikt, og du kan sammenlikne med forandringene hos deg selv. Håper svaret var til nytte!

http://www.dermnetnz.org/hair-nails-sweat/nails.html
http://www.dermnetnz.org/scaly/nail-psoriasis.html

Hud
Vennlig hilsen

Kjetil Guldbakke

www.oslohudlegesenter.no

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei! Jeg var i utlandet og hadde noe utslett og rød hud i ansikt så gikk på apoteket og fikk reseptfritt betamethasone 0.05 g i kremform ( den...
Jeg ble bitt av flått i 2009 og fikk påvist borrelia, og fikk en sterk penicillinkur, og ble også operert for veskeansamling i ankelleddet. Fikk...
Hei Jeg er en jente på 20 år. De siste månedene har jeg følt meg merkelig dårlig. Jeg har vært slapp, sløv og trøtt hele tiden, og jeg har slitt med...
Hei. Jeg har hatt lavt stoffskifte i ett år nå. Jeg hadde anti-tpo > 1000, ft4
Hei! Jeg har problemer med tynt hår. Det startet i sommer da det vart slutt i et forhold. Jeg trente mye i sommer, hadde ikke matlyst så jeg...
Hei jeg er en mann på 23 år og har opp gjennom de siste 6-7 måneder påtatt meg en rekke symptomer som har sagte men sikkert endret hverdagen min...