Postviralt tretthetssyndrom

Hei, er en gutt på 20 år prøver å være fysisk aktiv så ofte som mulig, trener 3-4 ganger i uka. Spiser veldig mye grønnsaker, bær, frukt og tar omega-3. Sover som regel 7-9 hver kveld. Men føler meg allikevel sliten i hele kroppen, spesielt armer og ben, til tider kan jeg få store smerte i leggene og underarmene. Det hender også at jeg blir rød og begynner å klø i øyekroken og blir veldig mørk under øynene, og tett i nesen. Innimellom kan det føles som om hodet er litt "tett". Det er lite sannsynlig at tettheten har noe med bihulene å gjøre, for de forskjellige symptomene kommer som regel ikke samtidig. Men på det verste kan alle symptomene komme samtidig, men da føles det mer som jeg har feber, fordi da blir jeg kald og varm på samme tid, tett, stikker i huden, det skjer som regel en gang hver måned at jeg blir skikkelig syk. Det hender også at jeg får store munnsår i tannkjøttet når jeg blir sånn syk. Føler meg aldri helt opplagt, som regel føler jeg meg litt bedre med noe ekstra timer på øyet, men det er aldri helt topp. Det kommer veldig i vegen for både skole, jobb og fritid.
Jeg klarere ikke helt plassere alle disse "brikkene" i puslespillet. Som regel tar jeg blodprøver hos fastlegen, er aldri noe feil og sånn repeterer det seg. Det skal sies at jeg hadde kyssesyken som 17 åring, og ting har aldri vært helt det samme siden.
Ønsker veldig at det er en logisk forklaring til det, litt redd for å bare få en permanent diagnose og basere livet etter den.

mann
20
Hei! Det er neppe en sammenheng mellom alle symptomene som du beskriver. Gjennomgått kyssesyke kan gi tretthetssyndrom (postviral tretthetssyndrom) og dette kan vedvare i flere år. Det finnes ingen prøver eller tester som kan bekrefte dette. Prognosen er uansett god, selv om det kan ta tid. Typisk er økt trettbarhet, slapphet, manglende energi. Øyeplagene som du viser til på bilde, bør bli vurdert av øyelege. Det er en tilstand som fører til økt karvekst inn fra siden i øyet og som kan minne om det du har. Det kan imidlertid behandles effektivt. Jeg synes ikke du trenger å være pessimistisk rundt plagene du beskriver. Virusinfeksjoner kan være årsak til langvarig tretthet og dessverre finnes ingen god behandling, kognitiv terapi kan muligens være til hjelp. Dernest er det viktig at fastlege har undersøkt deg grundig og utelukket andre årsaker som stoffskifte, blodmangel mm.

Alf Kristoffer Ødegaard, lege