Polypper, cyster og knuter på stemmebånd

Hei
Håper du kan hjelpe meg med følgende svar, da jeg i ettertid av legebesøk hos en Øre nese og hals spesialsit fikk stilt noen diagnoser. Kort om forhistorie. siste 4 1/2 måned har jeg hatt 3 ganger betennelse i hals hvor jeg har mistet stemmen neste helt. Jeg har også hatt plager fra den ene madelen som har vært litt hoven i over 6 månder. rødaktig og øm, samt murring til øret. Halsbrannfølelslse over lang tid som jeg har prøvd å dempe med zantax. Halsen føles hoven og det har vært vanskligere å svelge enn ellers. Legen som undersøkte meg ga meg medesiner mot reflux, antibiotia mot den ( kroniske betennelsen)i mandelen samt noe slimløsende. Han fant også 2 knuter på stemmebåndet. Det er knutene som bekymrer meg litt og lurer på hva forskjellen er på følgende lidelser man kan få på stemmebåndene. knuter . polypper og cyster. Er det slik at polypper og cyster er det samme og at knuter kanskje er mer relatert ti irritasjon fra b.l.a reflux osv? jeg har røyket i mange år og har forbredet sluttprosess nå. Jeg skal tilbake om 4 uker for å se om medesinene har gitt bedring. Dette ble mye på en gang men ønsker samtidig å spørre om reflux kan forveksles med tarmplager da jeg i mange år har gått med smerter i nedre del av mage og bak samme sted ( venstre side) uten at man har funnet noen årsak . Sansyneligvis stress. Jeg fjernet polypper på tarm for 9 år siden så svaret jeg har fått tidligere er at det ikke er noen hensikt å ta en ny kontroll av tarm innen 8 år.? Er som sagt ikke mitt fag men har en følelse av at disse reflux plagene kan være relatert til tarm ? Min farmor hadde tarmkreft og jeg har lest at dette ligger høyt på gen relatert statestikken innenfor kreft. Har forsatt trykksmerter i mage og luftproblmer. Takker masse hvis du har tid til å svare. Jeg er ikke vandt med å ta medesiner og heller aldri vært overstresset i forhold til sykdom, men hadde satt stor pris på å kunne funnet ut av dette samt sluppet å gått med disse plagene. Takk på forhånd :-)

Kvinne, 37 år

kvinne
37
Hei!

For å ta stemmelidelsen først. Vanligvis kan man anta at stemmbåndsknuter er noe mer avhengig av stemmebruk enn polypper og cyster. Mennesker som bruker stemmen mye i det daglige, som sangere, lærere, prester osv har lettere for å få slike knuter, derav kommer også de hevdnavnene som disse knutene har, slik som "sangkerknuter", "presteknuter" osv. Polypper og også cyster kan mer være en reaksjon på ytre påvirkning av slimhinnene over stemmebåndene, slik som røyking, en litt hissig halskatarr eller strupeinfeksjon for eksempel. Dersom forandringene på stemmebåndene ikke går vekk innen 3 mnd, bør man få tatt vevsprøver av disse, og dette gjøres ved sykehusavdeling. Refluks kan også gi påvirkning av stemmespalten, spesielt i den bakre delen av stemmebåndsspalten. Man ser da typiske granulajonspolypper, som er reaksjonspolypper grunnet syrepåvirkningen. Reflukssykdom og magesår kan gi ulike symptomer, selv om besvær fra nedre del av magen er sjelden. Du kan få utført en gastroskopi der man ser godt i magesekk, spiserør og evt tolvfingertarm, samt at du kan få tatt prøver direkte fra mageslimhinnen. Det går også an å ta en blodprøve mtp påvisning av en magesårsbakterie, dette kan du få gjort hos fastlegen. Lykke til videre!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.