Lommelegen tekst
Søk blant 43,720 spørsmål og svar.

Plager fra legg og underarm

Plager fra legg og underarm

ons, 14/11/2007 - 16:03

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei.
Er en kvinne på 40 år som i den senere tid har hatt vondt i en legg samt nummenhet i arm, nedenfor albu.
Plagene startet i august. Leggen var i begynnelsen litt nummen, sko føltes trang uten at fot var hoven. Stadig kald. Fikk etterhvert mer vondt i legg, spesielt når jeg vrir foten utover og nå verker det på forskjellige plasser i hele leggen.Fra under kne og ned til fotblad, tær. Best når jeg er i bevegelse, verst når jeg sitter.
Armen er ikke direkte vond, men dovner av til tider og mest om natten.
Skal i MR av nedre rygg, men har ikke noe følelse av at det er rett. Legen mener at vi må begynne et sted, noe som jeg forøvrig er enig i. Men dette tar så lang tid, køene er lange og jeg er så bekymret.
Ingen prøver er tatt av meg.
Er ellers i bra form, foruten litt kvalme som har vedvart i vel 3 uker. Er lite trøtt, sover 5-6 timer om natten.
Har nettopp hatt ferie i varme strøk og foten var mye bedre da.
Hadde full helsesjekk i mars/april - hvor alt var bra.
Tenker mye på kreft og symptomer dette gir. Dette gjør i tillegg mitt humør elendig.

Kvinne, 40 år

kvinne
40

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei !

Jeg ser ikke at du har noe konkret spørsmål i din henvendelse, men jeg vil uansett dele meg deg de tanker jeg får når jeg leser ditt brev:

Du er en frisk 40 år gammel kvinne, som nå altså siden august har vært plaget med smerter i leggen, og dovenhet i underarm, spesielt om natten.
Du er henvist til MR "for å begynne et sted", og nå er du så redd for kreft at du har kommet i dårlig humør.

Kreft er vel bortimot den mest usannsynlige og umulige forklaringen på dine symptomer som man overhodet kan tenke seg, og jeg tror nok at jeg med stor sannsynlighet har ordene i behold når jeg sier at kreft kan du rett og slett glemme her.

Jeg vet ikke hva grunnen er til at legen din har henvist deg til MR av korsryggen, men man kan iallefall ikke finne noen forklaringer på dovenheten i underarmen din ved en MR av korsryggen.
Dersom det er isjias som er årsak til smertene i leggen, så vil en evt skiveprolaps som foråsaker en evt isjias, kunne vises på MR.

Det viktigste her og nå, er å bli systematisk og grundig undersøkt av legen din, slik at man vet hvilke evt "spor" som man kan følge videre.
Dette er en "bedre ende å begynne i" enn en spesifikk undersøkelse av en bittliten del av kroppen, som MR av korsryggen faktisk er !

Det er også fullstendig mulig at du har to forskjellige diagnoser, og at disse to tingene ikke henger sammen i det hele tatt.

Det du kjenner på i underarmen høres mest ut som en mekanisk påkjenning av nervene ned i underarmen, jfr at det blir verre ved ligging.
Legen din bør derfor undersøke deg nevrologisk, inkl. følsomhet for stikk, lett berøring m.v.

Håper dette kan være til nytte for deg, og legg nå fra deg kreftangsten. Ingenting av det du skriver, får meg til å tenke i retning av kreft !

Bevegelsesapparatet
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com
