P-staven kan gi bivirkninger, også fra magen

Hei! Jeg er en jente på 22 år. I mai fødte jeg min sønn. Etter fødselen ble kroppen min fort den samme som jeg hadde før jeg ble gravid. Jeg har alltid vært relativt slank. Jeg er 163 høy og har alltid veid mellom 50 og 55 kg. I dag veier jeg 52.
Plutselig i starten av desember, begynte jeg å føle på et ubehag. Magen endret seg totalt, og i dag (midten av januar) har jeg hatt samme plagene, altså i over en mnd.
Litt om meg og plagene:
- Jeg har avføring en gang om dagen, den er pølseformet men med masse klumper i. Det kommer ofte også klumper enten før eller etter dette. Jeg har ikke diare, og det er ikke vondt eller vanskelig å få ut avføring. Avføringen er mørk brun, ingen blod og jeg kan heller ikke se veldig mye slim. - Magen kjennes konstant full, som om jeg har spist masse mat. Jeg har likevel ikke store problemer med å kjenne sult. - Jeg har ingen smerter i magen. Kjenner mer på et ubehag så og si konstant.
- Jeg har mer luft enn før, men ikke sånn ekstremt at jeg promper dagen lang. Raper aldri.
- Veldig ofte rumlende og bråkete lyder fra magen. - Jeg ser gravid ut, og det blir ofte verre utover kvelden, men man ser det godt når jeg sitter. Jeg har altså fått større mage uten å ha gått opp i vekt. Noen ganger kan jeg også se at magen min lager boblete bevegelser. I det siste har jeg også begynt å slite med litt press i brystet. Kjennes også som høy puls/raske hjerteslag.Har også ofte vondt i nakke/skuldrer og rygg.
Har p-stav, og bruker haricare hårtabletter (ikke medisiner). Har heller ingen andre sykdommer.
Jeg har vært hos gynekolog, som via ultralyd kunne utelukke kreft i livmor og eggstokker. Har vært hos to leger som har kjent på magen, lyttet på den - de finner ingenting. Har også tatt blodprøver, disse viste ingenting. De nevnte det kunne være stress/angst, men det tror jeg virkelig ikke?! Jeg er så redd det er noe alvorlig galt med meg, selv om to ulike leger sier at det tror de absolutt ikke. Jeg bekymrer meg masse, og har dødstanker. HVA ER DETTE? Hva kan jeg gjøre? Redd de overser noe alvorlig. Kan noen ganger kjenne litt mageknip.

kvinne
22
Hei.

Jeg har betydelig mistanke om at dine mageplager kan være bivirkninger av P-staven. Omtrent alt du skriver, er omtalt under bivirkninger i preparatomtalen i Felleskatalogen.no.

Såvidt jeg forstår, har jo også plagene kommet etter at du fikk denne staven. At de ikke nødvendigvis kom helt samtidig med at du fikk staven, men etterhvert, utelukker ikke at det er bivirkninger.

Den eneste måten å finne ut av om det er bivirknigner, er å ta ut staven og forsøke deg en periode uten. Du må da gå en del tid for at hormonene fra staven gradvis forsvinner ut av kroppen din. Hvis du så i ukene og månedene etter at staven er fjernet, opplever at magen ordner seg igjen, har du stor grunn til å tenke at dette var årsaken.

Forøvrig vet jeg ikke hva du har tatt av blodprøver, og vet følgelig om du har fått undersøkt det som bør undersøkes, men hør for ordens skyld med legen din om du er undersøkt mhp cøliaki, som kan gi veldig varierende symptomer, inkl oppblåsthet slik du har. Stoffskiftet bør også undersøkes.

Det at du er såpass grundig undersøkt som du er, er betryggende, og verd å stole på. Hadde du hatt noen alvorlig sykdom, slik du tenker endel på nå, så hadde dette etter alt å dømme blitt oppdaget ved alle undersøkelsene du har vært gjennom. Og det at man ikke finner tegn til sykdom i magen hos deg, øker sannsynligheten ytterligere for at det kan vær bivirkninger av p-staven.

Håper at dette er løsningen, for da er det jo lett å bli kvitt problemet! Lykke til!

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no