Lommelegen tekst
Søk blant 45,064 spørsmål og svar.

Nozinan

Nozinan

Fredag 9. januar 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg bruker Nozinan daglig og lurer på om du legger på deg eller får vann i kroppen av disse tablettene.
Trener fitness seriøs og kan ikke ha så mye vann i kroppen.
Har nettopp begynt på disse så jeg har ikke merket noe men det er noe jeg har hørt; stemmer dette?

Mann, 29 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei ! Nozinan gir ganske ofte vektøkning, i større eller mindre grad, avhengig av dosering. Det er ikke beskrevet tendens til væskeopphopning i kroppen av den. Menn kan også få såkalt gynekomasti, dvs at opphovning av brystene i "kvinnelig" retning. I tillegg har den betydelig negativ påvirkning på en hel rekke av kroppens hormonsystemer, i en retning som ikke er gunstig for det du prøver å oppnå ved å trene fitness. NB: Jeg sier IKKE at du ikke skal bruke medisinen, for jeg vet ikke hvorfor du har fått den og mot hva. Stort sett når det gjelder medisiner generelt, så må man alltid veie fordelene og viktigheten, mot evt ulemper / bivirkninger. Er bivirkningene større en fordelene med å bruke den, velger man noe annet. Men jeg synes det er viktig at pasienten er informert om mulige bivirkninger av medikamentene de bruker. Dersom du f.eks. bruker dette mot lettere søvnproblemer m.v., som ikke er "farlig", så ville jeg ihvertfall absolutt ikke brukt et slikt medikament. Da ville jeg heller i det minste ha forsøkt naturlige virksomme midler som forskjellige urter; f.eks. Valeriana, kamillete, lavendelte for å se om det var tilstrekkelig. Hvis det er søvnproblemer du sliter med, kan du også spørre din lege om å skrive ut Melatonin på såkalt "registreringsfritak". Dette er et naturlig hormon som er søvnfremmende. Og i tillegg en sterk antioxidant, og det er sikkert du opptatt av, som driver med fitness og lever sunt. Melatonin selges over disk i USA, og jeg er rimelig sikker på at om noen år er det vesentlig mer benyttet i Norge mot søvnproblemer enn nå i dag. Har du evt større psykiske problemer, kan det være såpass viktig at du bruker medisinen, at fordelene vil være større enn ulempene. Generelt så kan man si om Nozinan at det er en "dempende" medisin som primært brukes mot: - psykotiske tilstander preget av uro, angst, spenning - abstinenssymptomer - Sterke smerter Noen leger gir fremdeles Nozinan mot søvnproblemer, men ekspertisen på søvn her i landet, sier at dette er en meget feil måte å løse søvnproblemer på og en direkte feil medisin å bruke mot rene søvnproblemer, altså en for "tung" medisin mot et rimelig ufarlig problem som søvnproblemer. Dette ble en del generelt, men håper likevel du vil ha nytte av opplysningene. Lykke til !
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål
