Lommelegen tekst
Søk blant 44,807 spørsmål og svar.

Nikotinforgiftning

Nikotinforgiftning

Torsdag 16. september 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

Takk for svaret tidligere idag! Alternativet er ikke å gå tilbake til tobakk, økonomi har heller ingen betydning her.
Jeg er rett og slett bekymret fordi dette gjelder min mann, så jeg drister meg til å spørre mer ang farligheten av røyketyggis over lang tid.
Problemet er bl.a magetrøbbel.. kramper og smerter, kvalme, osv. Og en generell dårlighet som minner om mageinfluensa, som faktisk går utover hele kroppen i form av slapphet og utilpasshet. Merkelig nok sliter han også med hudproblemer, av det jeg husker så oppstod dette omtrent samtidig.. masse kviselignende sår som små byller og veldig fet hud. Alle disse problemene har blitt gradvis værre og værre de siste årene.
Han har vært hos lege flere ganger, hvor de ikke har funnet noe årsak, prøver har vært ok. Men jeg vet at han aldri har nevnt sitt misbruk av røyketyggegummi til legen. Men han er tydelig syk av noe.
Det som slår meg som årsak til plagene hans, er dette misbruket av nicotinell. Jeg har lest at tyggisen skal tygges på en spesiell måte for å bli tatt opp av slimhinnene i munnen, mens min mann tygger og tygger nesten uavbrutt - ergo dannes det mye spytt som han svelger ned istedet. Jeg synes nesten det høres naturlig ut at alt spyttet med nikotin som han svelger vil kunne gi han div mageproblemer, og dertil sykdomsfølelse i hele kroppen fordi dette har gått over så lang tid. 2 mg, og 2-3 brett om dagen vil si 24-36 tyggis pr dag! Han startet med tyggisen i 2005. Det er ganske mye tyggegummi!
Han har, som sagt, ikke tatt det opp med legen, han synes det er flaut, men det er da merkelig at legene ikke finner noen årsak til plagene hans. I tillegg ler han av meg når jeg prater om dette - men er jeg virkelig helt på jordet her? Vil det ikke være en potensiell mulighet for at dette virkelig kan skje?

Kvinne, 43 år

kvinne
43

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei igjen.

Nei, du er absolutt ikke "på jordet".
Nikotintyggegummi kan ha en lang rekke bivirkninger, inkl mye av det du forteller din mann sliter med. Det er derfor ingen uberettighet mistanke du har.

Her er en liste over kjente bivirkninger til nikotintyggegummi. Den kan du gjerne vise din mann om du ønsker, slik at han ser at du har et poeng.
Listen er fra preparatomtalen i Felleskatalogen:

"Bivirkninger: Generelt: I prinsippet kan preparatene gi de samme bivirkningene som nikotin tilført ved røyking, men mindre markert da maks. plasmakonsentrasjon er lavere og plasmanivået fluktuerer mindre enn ved røyking. Hodepine, svimmelhet, kvalme og søvnproblemer er rapportert og kan vanskelig skilles fra abstinenssymptomer ved røykeslutt. Økt frekvens av munnsår kan forekomme, men sammenhengen med nikotinbehandlingen er uklar. Tyggegummi: Ved bruk av tyggegummi kan irritasjon i munnhule og svelg, ømhet i kjeveledd, hikke, flatulens og epigastralgi (Smerter øverst i magen/ brystbrann) forekomme. Bivirkningene kan i en viss utstrekning reduseres ved at pasienten får instruksjon i hvordan nikotintyggegummi skal tygges. Sjeldne tilfeller av allergiske hudreaksjoner er blitt rapportert."

Og så, kanskje enda mer interessant og relevant, er følgende liste over overdoserings- / forgiftningssymptomer på nikotin:
(Også fra preparatomtalen av nikotintyggegummi i Felleskatalogen)

"Blekhet, svetting, kvalme, økt spyttsekresjon, oppkast, magekramper, diaré, hodepine, svimmelhet, syns- og hørselsforstyrrelser, skjelving, forvirring, muskelsvekkelse, kramper, bortfall av nevrologiske reaksjoner, respirasjonssvikt og hjertesvikt."

Jeg synes du finner god støtte i din mistanke i denne informasjonen, og håper at du kan hjelpe din mann med dette, vha. denne informasjonen.

Lykke til.

Medisiner
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei! For 1 år siden (november) fikk jeg veldig vondt i den ene skuldra mi. Typisk en brennende følelse. Svir og gjør veldig vondt. Tror kanskje...
Hei og takk for svar (emne "et seksuelt møte") Jeg har også funnet at at jeg trenger å snakke med noen om dette...har fått time hos legen min. Men...
Min mann har kols. Nå har han flere ganger på kort tid hatt veldige pusteproblemer. Det er veldig skremmende å se. Han har flere typer medisin, men...
Eg har fått ein kul i panna som virkar som ein utvekst av eit bein. Den er blitt ganske synleg, men prøver å skjula den med ein lang pannelugg.For å...
Hei, jeg er en person som har drukket svært mye kaffe. Men "mye" mener jeg at jeg drakk kaffe hele dagen. Nylig hadde jeg en periode hvor jeg tok...
Mann,78 år, m. PMR, Sjøgrens, hjerteinfarkt i 2010 (1 stent) Siste halvår har jeg følt meg tiltakende redusert, til dels i sterk grad. Er undersøkt...