Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

For mye vitamin D?

For mye vitamin D?

Tirsdag 15. mai 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg har fått konstatert litt lav benmasse (benskjørhet) i en BMA analyse p.g.a. tabletter jeg har måttet ta p.g.a. en sykdom (Prednisolon tabl.)
Legen har gitt meg Calcigran Forte som inneholder vitamin D3 400 IE. Jeg skal ta 2 tabl. daglig.
Hva kan jeg ta ved siden av så det ikke blir for mye D-vitamin?
Kan jeg ta vanlige Multivitamintabl. (Vitamineral) som inneholder 5 mikrogram D-vitamin + Omega-3 1000 mg.
Usikker på om det er vitamin D i Omega 3.

Kvinne, 48 år

kvinne
48

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei Det er flott at du spør om dette. Det betyr at du er oppmerksom på at for mye vitamin D kan være skadelig. Dette er jo et av de fettløslige vitaminene som kan lagres i kroppen over tid. Kvinner mellom 31-60 år har et daglig behov for vitamin D på 7,5µg (microgram) per dag. Den øvre grensen for inntak per dag ligger på 50µg. Som du skriver inneholder hver tablett med Calcigran Forte 400 IE (internasjonale enheter). Dette tilsvarer 10µg. Det vil si at i to tabletter vil du få i deg 20µg. Det er derfor ikke noe problem at du fortsetter å ta en multivitaminmineral i tilegg. Mange omega-3 produkter inneholder også vitamin D, men hvis du følger anbefalt dose, vil du få maks 10µg derfra, så totalt 35µg fra tilskudd. Hvis du ikke spiser mye fet fisk, skal det mye til å få i seg 15µg fra maten, så du ligger godt under øvre anbefalt grense. Mengden du eventuelt får fra margarin, smør, egg og ekstra lettmelk er minimal. Vil du være på den sikre siden kan du jo velge et omega-3 tilskudd uten tilsatt vitamin D. Hos barn er den øvre grensen lavere og det skal derfor mindre til å komme opp i toksiske doser.
Vennlig hilsen

Sist besvarte spørsmål
