Lommelegen tekst
Søk blant 44,752 spørsmål og svar.

Motvirke abstinenser når han slutter med morfin

Motvirke abstinenser når han slutter med morfin

Onsdag 25. mars 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Min kamerat har dessverre fått flere alvorlige kroniske sykdommer, det gjelder :

1) Fibriomyalgia (høy grad)
2) Hypermobiltets syndrom (overbevegelige ledd i hele kroppen)
3) Astma (høy grad)

Disse 3 sykdommene har medført betydelig angst og depresjon.

Jeg sender dette spørsmålet fordi han ønsker bekreftet at kroppen vil svare med abstinenser ettersom han (etter dialog med primærlegen er enig om å kutte ut morfin-medisinene) ifbm. nedtrapping av morfinmedisinene har fått mange plager og betydelig abstinens.

Er det noe spesielt han kan gjøre for å motvirke abstinensene ? Hvor lenge kan dette vare ?
Relevante sykdommer/medisiner: Han har brukt Dolcontin på opptil 480 mg på det meste i løpet av døgnet, altså en svært høy dose. Han opplever nå at han får betydelig abstinenser, etter å ha trappet ned 10 mg i uka. Dolcontin har skapt masse bivirkninger, f. eks. at han ikke fikk vannlating eller avføring. Derfor ble det besluttet å slutte med medisinen. Han har brukt dolcontin over 3 år og er akkurat ferdig med medisinen.

Mann, 48 år

mann
48

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!

Takk for spørsmålene.
Først vil jeg gratulere din kamerat med beslutningen om å slutte med Dolcontin. Det er kanskje den tøffeste, men klokeste beslutningen han kommer til å ta i livet sitt.
Så til problemet.
Din kamerat må regne med abstinenser, men de behøver ikke vare så lenge dersom han har en klok nedtrappingsplan og hans primærlege følger ham opp tett med samtaler. For dette er viktig. Han trenger all den støtte han kan få den første tiden, for at han skal unngå tilbakefall.
Tre ting kan gjøre livet hans lettere i forhold til abstinenser.
Trening er det ene. Ved å trene produserer kroppen eget morfin- såkalt endorfin som gjør at abstinenense ikke blir så harde. Endorfinproduksjonen i kroppen blir ofte borte når man tilfører morfin utenfra. Ved å trene så ofte som mulig, vil din kamerat få i gang egenproduksjonen av disse stoffene.
Det andre er at det nå vil komme opp masse følelser som har vært hold nede av morfinen. Disse følelsene bør din kamerat få luftet. Det finnes mange selvhjelpsgrupper som kan hjelpe medikamentavhengige, jeg nevner AA og NA i Norge som eksempler på grupper som har god statistikk hva angår tilbakefall.
Det tredje rådet jeg vil komme med er et kjerringråd foreløpig, siden det foreligger lite medisinsk dokumentasjon for å underbygge dette.
Mange opiatavhengige har imidlertid brukt dette med stort hell og det er derfor jeg nevner det. Det går i korthet ut på at bruk av store doser vitamin C hjelper mot abstinensene. Din kamerat får kjøpt vitamin C 1 grams brusetabletter på apoteket uten resept. Han kan ta mange gram i døgnet, men dersom han får diaré av dette, må han stoppe.
Det er mulig han kan finne en mer nøyaktig dosering på dette ved å søke på alternative nettsteder.

Dersom det skulle vise seg vanskelig å klare dette utenfor institusjon, vil jeg anbefale at din kamerat legger seg inn på en 12 - trinnsklinikk. Dette kan fastlegen hans søke ham innlagt på og trygdekontoret dekker utgiftene.
Det viktigste er at han ikke gir opp, selv om han skulle få et tilbakefall eller to.

Håper svaret er til hjelp.

Lykke til med avvenningen.

Rusmidler
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Ønsker råd om hva slags blodtrykksmedisin som kan passe for meg. Jeg startet i 2006 med Centyl Mite. Det fungerte helt til for ca 2 års siden. Da...
Hei. Rett på sak. Jeg spiser sunt, trener på høyt nivå og drikker lite alkohol. Jeg tok blindtarmen for et par år siden og det er det eneste...
Hei! Jeg var i sist uke til fastlegen, på grunn av et lite utbrudd av trøske i ganen. Han mente ikke det var noe spesielt, men han tok likevel litt...
Hei! Har over tid vært plaget m svimmelhet, "light-headed", ekstrem tretthet, "tom for krefter", rastløse og prikkende ben, nummen i hender og tidvis...
Hei! Jeg var i utlandet og hadde noe utslett og rød hud i ansikt så gikk på apoteket og fikk reseptfritt betamethasone 0.05 g i kremform ( den...
Hei! Jeg er gravid i uke 14/15 og fikk i går påvist bakteriell vaginose. Jeg fikk med meg behandling i form av dalacin 100mg vagitorier jeg skulle...